Начало / Uncategorized / Св. Ниниан, апостол на Пиктите

Св. Ниниан, апостол на Пиктите

На 16 септември Православната църква чества паметта на св. Ниниан, апостол на Пиктите.

Според достигналите до нас данни за живота на светеца той се родил около 360 г. във Великобритания и починал около 432 г. Той се счита за първия епископ и мисионер в Шотландия, като със своята дейност обръща към християнството множество от келтите и южните пикти. 

Според неговото житие, св. Ниниан отишал до Рим, където бил ръкоположен за епископ, а след това отпътувал за Галия, където се запознал и завързал добро духовно приятелство със св. Мартин от Тур. Вдъхновен от неговия пример, около 394 г., св. Ниниан се завръща в Шотландия, където превръща полуостров Уитхорн в център на своята мисионерска дейност. Там църковният йерарх успешно проповядва и катехизира стотици хора. Преподобни Беда Достопочтени пише, че св. Ниниан запонал активно своята проповед сред пиктите. Той е първият епископ на Галоуей. 

На същия този полуостров св. Ниниан основава манастир, който се превръща в мисионерски и монашески център. Той успешно катехизира южните пикти и британците, населяващи северните части на Британия. Някои от местните традиции казват, че учениците на светеца са разширили мисията до Шотландия, като за последното свидетелстват голям брой храмове, датирани от времето на св. Ниниан. 

За самата личност на светеца се знае, че той бил човек на молитвата, живял усамотено в пещера. Запазени са свидетелства и за чудеса извършени от светеца по неговите молитви, особено такива свидетелства има от първата половина на V в. 

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 318,  britannica.comorthochristian.com,

Във видеото може да видите пещерата на св. Ниниан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...