Начало / Uncategorized / Започва ремонт на манастира „Свети Пантелеймон“, край Велики Преслав

Започва ремонт на манастира „Свети Пантелеймон“, край Велики Преслав

60 хиляди лева осигури Варненската митрополия за ремонта на покрива на манастира „Свети Пантелеймон“. Най-голямата обител в Североизточна България се намира в местността Патлейна край Велики Преслав и има спешна нужда от ремонт, съобщава БНР.

Отец Константин, игумен на манастира, разказа пред националното радио, че до 2-3 седмици, работата по укрепването на сградата ще започне.

„Изглаждаме в момента юридически договорите, за да са направени както трябва. Може би ще ни трябват 30 кубика дървен материал за една четвърт от покрива. От Северна Македония мислим да вземем чисто нови керемиди, защото им дават най-голяма гаранция – 30 години. И след това веднага започваме укрепването“, посочи отец Константин.

Според него, до началото на зимата, първият етап от обновяването на част от покрива ще е приключил. Така за първи път от години насам водата от дъждовете и топящият се сняг няма да увреждат конструкцията на сградата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...