Начало / Uncategorized / Започва градежът на църква „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в Надежда 3, в столицата

Започва градежът на църква „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в Надежда 3, в столицата

Това ще е вторият храм в района и ще е бъде на общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС Стартира градежът на православна църква в столичния район Надежда.

Новият храм ще носи името на „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ и ще бъде в жк Надежда 3.

Църквата ще се вдигне със съдействието на Софийската света митрополия и църковното настоятелство на новия храм, благодарение на решение на Столичния общински съвет от 25 юли 2019 г., с което се дава безвъзмездно и бесрочно право на строеж. Сградата ще се издигне върху общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС с площ 2194 кв.м. От тях 260 кв. м са предназначени за църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към храма ще се построят и обслужващи помещения – на 180 кв. м.

Към момента в район Надежда, с над 80 000 жители, има една единствена църква – „Свети Дух“ и новият православният храм ще е вторият. Той ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква. Заради стартът на строително-монтажни дейности на терена, районна администрация „Надежда“ вече е уведомила гражданите да не паркират моторни превозни средства на имота, заключен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС „Бели Дунав“.

„Надежданци, това е историческо събитие. Ще ще се строи или първия, или може би един от първите православни храмове посветени на един от най-големите православни светии и чудотворци на XX век и покровител на София, свети Серафим Софийски Чудотворец.

Неговите мощи са в Криптата на известната Руска църква в София „Св. Николай Чудотворец“! Явно самия светец е пожелал неговият храм да е точно в Надежда. Помагайте с каквото можете за това голямо дело, било с молитва, труд или средства и нека помощта и закрилата на Свети Серафим Софийски Чудотворец да бъде с вас!“, призова в социалната мрежа жител на „Надежда“.

През 2019 г. Столичен общински съвет подкрепи изграждането и поддръжката на още 4 църковни храма на територията на Столична община. В момента, пак на общински терен, се завършва строежът на единствената църква в район Изгрев „Свети Пимен Зографски“.

Източник: stolica.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...