Начало / Uncategorized / Манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ – Мелник (ВИДЕО)

Манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ – Мелник (ВИДЕО)

Манастирът “Света Богородица Спилеотиса” е разположен върху малка тераса в източната част на възвишението Св. Никола, южно от град Мелник.

Манастирът попада в културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата. Той е един от най-ранните образци и типичен представител на градското манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Основан е от деспот Алексий Слав в началото на ХІІІ век, който му дава специални привилегии с грамота от 1220 г. – юридически получава статут на „деспотски и царски“ и е втори по значимост след най-големия манастир в Търново – царския „Св. Четиридесет мъченици“.

По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон (от втората половина на XIV век до началото на XX век). Разрушаван е 3 пъти и отново е възстановяван (средата на XIII в., втората половина на XVI в. и началото на XVIII в.). От средата на ХІХ в. започва да запада, като окончателно престава да функционира по време на Първата световна война. Сега е периодично действащ.

От края на XVII в. до средата на XIX в. носи името „Богородица на Светия пояс“ или още “Света Зона”.

От манастира “Света Богородица Спилеотиса” е запазена възстановената през 40-те години на ХХ в. църква. Останките показват, че манастирът е имал класическата канонична схема на средновековните манастири – монашески килии, заграждащи двора, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. В манастирския комплекс е имало две църкви – “Св. Богородица Спилеотиса” и “Св. Спиридон”, както и гробничен параклис. В северната част е разкопано водохранилище.

Сега е построен действащият параклис “Св. Зона”, което прави манастира единствения в Мелник с възстановен в ново време параклис.

Като част от Славовата крепост е представлявал самостоятелно укрепено ядро във второто ниво на отбранителната система. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място (единствения сред множеството мелнишки манастири) от жителите на Мелник и околностите му, а храмовия празник на параклиса „Св. Зона“ е празник на град Мелник.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва ремонт на манастира „Свети Пантелеймон“, край Велики Преслав

60 хиляди лева осигури Варненската митрополия за ремонта на покрива на манастира „Свети Пантелеймон“. Най-голямата ...