Начало / Uncategorized / Манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ – Мелник (ВИДЕО)

Манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ – Мелник (ВИДЕО)

Манастирът “Света Богородица Спилеотиса” е разположен върху малка тераса в източната част на възвишението Св. Никола, южно от град Мелник.

Манастирът попада в културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата. Той е един от най-ранните образци и типичен представител на градското манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Основан е от деспот Алексий Слав в началото на ХІІІ век, който му дава специални привилегии с грамота от 1220 г. – юридически получава статут на „деспотски и царски“ и е втори по значимост след най-големия манастир в Търново – царския „Св. Четиридесет мъченици“.

По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон (от втората половина на XIV век до началото на XX век). Разрушаван е 3 пъти и отново е възстановяван (средата на XIII в., втората половина на XVI в. и началото на XVIII в.). От средата на ХІХ в. започва да запада, като окончателно престава да функционира по време на Първата световна война. Сега е периодично действащ.

От края на XVII в. до средата на XIX в. носи името „Богородица на Светия пояс“ или още “Света Зона”.

От манастира “Света Богородица Спилеотиса” е запазена възстановената през 40-те години на ХХ в. църква. Останките показват, че манастирът е имал класическата канонична схема на средновековните манастири – монашески килии, заграждащи двора, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. В манастирския комплекс е имало две църкви – “Св. Богородица Спилеотиса” и “Св. Спиридон”, както и гробничен параклис. В северната част е разкопано водохранилище.

Сега е построен действащият параклис “Св. Зона”, което прави манастира единствения в Мелник с възстановен в ново време параклис.

Като част от Славовата крепост е представлявал самостоятелно укрепено ядро във второто ниво на отбранителната система. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място (единствения сред множеството мелнишки манастири) от жителите на Мелник и околностите му, а храмовия празник на параклиса „Св. Зона“ е празник на град Мелник.

За Ангел Карадаков

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...