Начало / Uncategorized / Излезе септемврийският брой на списание „Алтернатива“

Излезе септемврийският брой на списание „Алтернатива“

Излезе от печат септемврийският брой (263) на „Алтернатива”. В началото на църковната нова година темата на броя насочва вниманието ни към нуждата да преосмислим своя духовен живот.

Съвременният човек все повече разчита на себе си, на собствените си преценки и истини, „вместо с доверие да оставим своята душа в ръцете на всесилната Божия благодат”. Липсата на смирение и любов все повече личи в отношенията ни дори при нас, в Църквата. Въоръжаваме се с богословски знания, за да „спасяваме истината”, но пропускаме, че истината е Христос, и Той спасява нас, а не ние – Него.

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

На 1 септември започва църковната нова година. Време за равносметка, но и за надежда. Надежда, че следващата година от живота на Църквата ще добави още от Божията светлина и благодат и в нашия живот. Възможност за това имаме още в началото на годишния богослужебен кръг. Неслучайно сред първите празници в този ред е Въздвижение на Честния Кръст Господен – Кръстовден (14 септември). Не е случайно и това, че той е един от трите дни в годината (както и 5 януари – преди Богоявлиние, и 29 август – отсичане главата на св. Йоан Кръстител), в които Църквата специално е постановила строг пост. Това е така, защото за християнина Кръстът е сила Божия, чрез която Господ ни спасява. Самият Христос, чрез Своето въплъщение, Кръста, страданията и след това смъртта и възкресението, е станал Врата за хората към вечния живот.

Но нека в този ден, когато отидем да се поклоним на кръста, поставен в средата на храма, да си спомним, че благословението идва в живота ни не само от този кръст, който лежи пред нас на аналоя, но преди всичко, като носим и своя собствен кръст. Защото само чрез съразпването с Христос се спасяваме. Да благодарим на Господа за всичко, което ни праща: радост и мъка, здраве и болест, оскърбления и утеха от ближните, земно изобилие и недоимък, труден и лесен живот, защото всичко това е за наше спасение. И нека в този ден да се помолим да получим сили, да приемем кръста си, защото: „Словото за кръста е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия.” (1 Кор. 1:18) Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Месогейски митрополит Николай, архимандрит Василий Гондикакис, протойерей Алексей Умински, Иван Илин, Пьотър Мамонов, Ана-Мария Кръстева.

Може да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Източник: arhangel.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...