Начало / Uncategorized / Благотворителна изложба за храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив

Благотворителна изложба за храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив

Двадесет и пет творци подреждат благотворителна изложба в полза на първата следосвобожденска църква в Пловдив „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщава БНР.

Експозицията се открива в Галерия U.P A R K по идея на художника Юли Шумарев след репортаж на Радио Пловдив от месец май тази година, в който разказахме за нуждата от средства за довършване на реставрацията на стенописите ѝ и ремонт на покрива.

„Получи се една много хубава изложба. Макар че работите бяха различни. Малко трудно беше да ги аранжираме една до друга, защото всички са много силни. В това помогнаха Станимир Видев и Гроздан Илков-Графа. Вярвам, че ще успеем да стигнем до всички. Ако заради ковид-ситуацията се затворят галериите, имаме готовност изложбата да е в интернет“, казва организаторът.

Храмът има 140 годишна история. За строителството ѝ в копривещнската махала в Пловдив се създава комитет, като идеята е храмът да бъде посветен на равноапостолите Кирил и Методий и на Освобождението. Сградата е дело на архитектите Йосиф Шнитер и Александър Безенжен, а иконите от цярския ред са изографисани от Георги Данчов-Зографина. В черквата рисува и брат му Никола Данчов.

Изложбата ще остане в галерията една седмица, а 100 % от средствата от продажба на картините ще бъдат дарени на църковното настоятелство – „за доброто на един пловдивски храм и за светлата памет на покойния храмов свещеник отец Васил Цветков“, обобщава Юли Шумарев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...