Начало / Uncategorized / И тази година десетки православни християни отбелязаха празника на манастира „Св. Богородица Спилеотиса“, край гр. Мелник

И тази година десетки православни християни отбелязаха празника на манастира „Св. Богородица Спилеотиса“, край гр. Мелник

За поредна година десетки православни християни се събраха на празника, който възпоменава полагането на честния пояс на Св. Богородица в древния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“, край гр. Мелник, информира официалният сайт на Св. Синод.

Манастирът е известен сред местното население като „Св. Зона“. Обителта е основана от деспот Алексий Слав в началото на XIII век и получава специален статут през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на Св. Богородица.

Богослужението в манастира „Св. Богородица Спилеотиса“ оглави Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той съслужи със архиерейските наместници на Петричка и Санданска духовни околии, свещеници и дякони.

В края на св. Божествена Литургия Негово Високопреосвещенство разказа историята на древния манастир и преданието за пребиваването в него на честния пояс на Майката Божия, както и насърчи всички православни християни често да прибягват в молитва към Св. Богородица и да пазят и съхраняват Православната вяра.

В края на Божествената литургия бе извършена лития около храма и бе отслужен водосвет.

След земетресението от 1903 г. голяма част от манастира се разрушава, а след 1912 г. останалата част на обителта също търпи разруха. На мястото на древната обител е построен малък храм, в който вярващите се събират винаги в края на месец август, за да отбелязват празника на манастира.

В архивите се открива и свидетелство на Струмишкия митрополит Герасим, който през 1915 г. извършва пълен опис на храмовете и манастирите в Петрич, Мелник и Струмица. В своето свидетелство, за манастира „Св. Богородица Спилеотиса“, митрополит Герасим пише, че основният храмов празник местните хора чествали на празника „Покров на Пресвета Богородица“. Според свидетелството на митрополита дължината на притвора на храма била 10 метра.

През последните няколко години бяха извършени редица ремонтни и възстановителни дейности, като храмът бе укрепен, бе сменен покривът, извършено бе и обновление.

За Ангел Карадаков

Виж още

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ представя отец Неофит Рилски и Рилският манастир

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ разказва за връзката на известния български просветител, монах и ...