Начало / Uncategorized / Започнаха лекциите за студенти задочна форма на обучение в Богословския факултет на СУ

Започнаха лекциите за студенти задочна форма на обучение в Богословския факултет на СУ

От днес започнаха лекциите и упражненията на студентите задочна форма на обучение в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Преди началото на академичните занятия бе отслужена Божествена св. Литургия в параклиса „Св. Климент Охридски“, който се намира в сградата на Богословския факултет. Деканът на факултета доц- д-р Ивайло Найденов се обърна с приветствено слово към студентите. 

Той каза, че към момента провеждането на лекциите се предвижда да бъде присъствено, но призова всички студенти да спазват предписанията на здравните власти. Изпято бе и многолетствие за Светейшия патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, както и за всички преподаватели, студенти и служители на Богословския факултет. 

Тази академична учебна година започва в условия на голям ремонт по укрепването и реконструирането на сградата на Богословския факултет. Ремонтните дейности имат за цел да възстановят в автентичния вид купола на сградата и фронтона с историческата сцена на връчване на фермана за учредяване на Българската екзархия, които са разрушени при бомбардировките над столицата по време на Втората световна война.

В навечерието на 100-годишния юбилей от създаването на Богословския факултет през 2023 година се очаква външният вид на сградата да възвърне своя автентичен и по-бляскав вид, за да радва с архитектурния си и художествен стил столичани и гостите на София.

Новата академична година ще бъде официално открита на 1 октомври, на празника Покров на Пресвета Богородица, с Божествена св. Литургия в академичния параклис. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...