Начало / Uncategorized / Св. Цезарий, епископ на Арл, Франция

Св. Цезарий, епископ на Арл, Франция

На 27 август Православната църква чества паметта на св. Цезарий (Caesarius), епископ на Арл, Франция. 

Според достигналите до нас данни за живота на св. Цезарий той се родил през 470 г. в района Шалон-сюр-Сон, Франция. Починал е през 542 г. Той е един от най-важните предстоятели на църквата в Галия и един от известните проповедници на Словото Божие. В своето служение св. Цезарий се противопоставя на полупелагианството. 

Когато е на 20 години той става монах в манастира на о-в Лерин, който е един от най-големите центрове на християнската проповед по онова време в Галия. Впоследствие е ръкоположен за йеродякон и йеромонах, а след това става игумен на манастир, разположен на малък остров до река Рона, край Арл. Впоследствие св. Цедарий е избран за архиепископ на Арл.

Св. Цезарий бил голям проповедник и бил надарен със дар слово, някои от неговите проповеди са запазени след неговата кончина дори до наши дни. Запазено е и свидетелство на св. Цезарий за начина на причастяване по негово време. Според свидетелството мъжете трябвало да измият ръцете си преди да получат тялото Христово, а жените, да поставят върху ръцете си специална кърпа.

Автор: Ангел Карадаков

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 68,  azbyka.rubritannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...