Начало / Uncategorized / Как се е появила първата камбана

Как се е появила първата камбана

Живял някога в едно малко градче свещеник на име Павлин. Той служил в един старинен храм и всеки ден приканвал хората да влязат и да се помолят. Те обаче все бързали – всеки по своите дела.

–        Елате, хора, помолете се на Господа! – викал Павлин.

Но усилията му били напразни. Хората не искали да го слушат.

–        Купих земя и трябва да я нагледам -казвал един.

–        Аз пък купих волове и трябва да ги нахраня – отказвал се друг.

Трети пък отговарял, че се е оженил и сега имал хиляди грижи на главата и… отминавал храма.

И така, Павлин служел в празен храм. Веднъж му се наложило да излезе от града по някаква работа. А когато се връщал у дома, по пътя видял една красива поляна, където имало много цветя, пеели щурци, летели водни кончета и пеперуди, а високо в небето се носела песента на чучулига.

Уморил се Павлин и решил да полегне на тревата. Така и заспал. Изведнъж чул как някой звъни с камбанка така мелодично и радостно: зън-зън, зън-зън! Чул глас:

–        Ставай, Павлин! Ще закъснееш за служба!

И видял Павлин как един мъничък бял ангел полюшва цвете – камбанка, а то звънтяло така сладко, че направо сърцето замирало. Скочил той и се завтекъл към храма. Вървял и си мислел: „Ами ако направя такава камбанка, само че по-голяма, и я поставя високо, на храмовата кула…“.

И така едно утро от храма се разнесъл камбанен звън. Дан-дан, дан-дан… Изоставили хората всичките си дела и побързали да идат на църква.

–        Нахраних си воловете, сега съм ги оставил, за да поотдъхна и да дойда в храма – казал един.

–        Най-после засях полето, свърши вече работата. Ще дойда да се помоля – побързал да каже друг.

А трети пък повикал младата си невеста и двамата заедно отишли на църква.

Изпълнил се с народ Божият дом, а свещеник Павлин се радвал. И от този ден нататък неговият храм нито веднъж не останал празен.

* * *

Ето как камбанният звън събрал всички в Божия храм. И вече столетия наред продължава да събира хората. Високо над земята се издигат камбаните, за да може техният звън да се разнесе колкото се може по-да-леч; за да може всички хора да чуят гласа Божий, който ни зове в храма за молитва. Разбира се, ние се молим и у дома. Но молитвата, извършавана в храма, има особена сила. Защото там невидимо присъства сам Господ Бог и слуша всяко наше слово, което отправяме към Него с вяра. И никой, който се моли, не остава без утеха. Затова нека и ние не забравяме Божия храм и нека усърдно да се молим на Господа, а Той няма да ни лиши от помощта Си във всичките ни дела.

За Цветелина Гертинова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...