Начало / Uncategorized / Честваме празника на светите 37 пловдивски мъченици

Честваме празника на светите 37 пловдивски мъченици

На 20 август Българската православна църква чества паметта на светите 37 пловдивски мъченици. 

Историята на древния град Пловдив е тясно свързана с мъченическата смърт на светите 37 мъже – християни и изповедници на вярата, пострадали за Христа през 304 г. заедно с други двама пловдивски мъченици – св. Севериан и Мемнос, чиято памет почитаме също на 20 август.

Хванати от римския управител на Филипопол, Апелиан, те били подложени на жестоки мъчения в подземията на укрепителната и охранителната система на вътрешния град, намираща се при източната порта, известна като Хисар капия.

След многократни увещания, когато мъчителите видели, че не могат да принудят 37-те християни да се отрекат от вярата си в Христос, те прибегнали към друго средство. Запалили огромна пещ и започнали да отсичат главите, краката и ръцете на изповедниците и да ги хвърлят в огъня.

След тяхната смърт споменът за подвига им заживява в сърцата на жителите на града, а когато броят на християните нараства, историята за Севериан и Мемнос се предава от поколение на поколение. Когато кръстът засиява и в древния град, на лобното място е издигната малка бяла черквица, в която намират покой душите на първите мъченици – християни на древния Пловдив.

След канонизирането на император Константин за светец, жителите на града решават да посветят съществуващия храм на него и на майка му царица Елена и така той остава през вековете с името „Св. равноапостолни царе Константин и Елена”.

През 2001 г. в него е поставена за поклонение икона в чест на 37-те пловдивски мъченици. Тя е изписана от Дечко и Елена Дечеви, а върху каменния зид, ограждащ християнската църква, е поставена паметна плоча, която свидетелства за събитията, свързани с тяхната мъченическа смърт.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...