Начало / Uncategorized / Св. мъченик Осуин, крал на Дейра, Северна Англия

Св. мъченик Осуин, крал на Дейра, Северна Англия

На 20 август Православната църква чества паметта на св. мъченик Осуин, крал на Дейра, Северна Англия.

Според, достигналите до нас, исторически сведения за св. крал Осуин е роден в началото или средата на VII век в Нортумбрия. Като малък е отведен в Уесекс, за да бъде защитен от нападенията на езическия крал Кадулон, който през 633 г. убива баща му. В Уесекс светецът е кръстен от св. Ейдан (паметта му се чества на 31 август). 

През 644 г. (според някои източници 642 г.) Осуин става крал на Дейра, Северна Англия. Св. Беда Достопочтени пише в своята история, че св. Осуин бил кръсив на външен вид, висок и снажен, надарен със слово и добре възпитан. Той бил щедър към всички свои поданици и заради това спечелил бързо тяхната привързаност и вярност. 

Около девет години св. Осуин бил крал на Дейра. Впоследствие обаче бива убит по заповед на своя съперник крал Освиу. Светецът почива през 651 г. 

След смъртта на краля в негова чест бил построен манастир. Мощите му са положени в гр. Тинемут, Англия. Презникът на пренасяне мощите на св. Осуин е на 11 март. Частица от мощите му се пази и в град Дърам. 

На светеца са съставени православни кондак и тропар, той е споменат и в общата православна служба на всички английски светии, която може да прочетете (на английски език), тук

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 331; oodegr.com, johnsanidopoulos.comoxfordreference.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...