Начало / Uncategorized / 1075 години от славното успение на свети Йоан Рилски

1075 години от славното успение на свети Йоан Рилски

На днешния ден Българската православна цъква отбелязва Успение на свети Йоан Рилски, смятан за закрилник на българския народ. Наричан още Преподобни Йоан Рилски Чудотворец, той е най-популярният народен светец – лечител и основател на Рилския манастир през Х век.

По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на светеца, основал църковната обител.

Богословът Кирил Георгиев, организатор на поклонническия път „Рилският чудотворец“, разказва в „Нашият ден“ повече за светеца и за символите на вярата:

„Честванията започнаха по-рано. За 12-а поредна години с Божия помощ се проведе поклонническия път „Рилският чудотворец“ от град София до неговия дом и Света обител – Рилския манастир. Нашият поход е за прослава на паметта и делото на свети Йоан Рилски и не на последно място – на неговия „Завет“, който оставя на своите ученици. 1075 години се навършват от неговото славно Успение.

По самия поклоннически път се включват от различни места християни – различни като възраст и занятие – всеки според своите сили и възможности.“

Покровителят на българската земя, преподобният Йоан Рилски, се е родил около 876 г. в Скрино, разположено в Осоговската планина край река Струма. Съвременник е на княз Борис, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. След като напуснал своето родно село, Йоан постъпил вероятно в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование – да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Св. Йоан приел монашество, но не останал за дълго в манастира. Имал влечение към уединен живот.

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рилска планинска пустиня, където завършил земния си живот и основал манастир, който съществува повече от 1000 години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си. Посетил го благословеният цар Петър Български, макар и да не могъл да стигне до неговото местожителство поради планинските стръмнини и урви. Преди смъртта си преподобни Йоан отишъл на пълно уединение в „горната постница“, гдето съставил своето „завет“. Там и починал самичък на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация. В 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Йоан в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно подир четири години. От София – подир повече от 200-годишно пребиваване тук – българският цар Асен, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Йоан Рилски в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била завоювана от турците, подир други 274 години пребиваване в Търново, монасите от обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., гдето те почиват и досега.

Преподобният Йоан Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит в България.

По информация на БНР.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...