Начало / Uncategorized / Стотици изпълниха централния храм в Рилския манастир за успението на св. Йоан Рилски

Стотици изпълниха централния храм в Рилския манастир за успението на св. Йоан Рилски

Стотици миряни и посетители от цялата страна, туристи чужденци влязоха в централния храм на Рилския манастир в деня на Успението на основателя на Светата обител и духовен покровител и закрилник на българския народ св. Йоан Рилски, съобщава БНР.

Литургията, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, Видинския Даниил, игумена – Адрианополския епископ Евлогий, и монасите продължи повече от два часа.

През цялото време на службата и през целия ден пред мощите на св. Йоан Рилски имаше опашка от чакащи да целунат ръката му в знак на почит и преклонение.

В края на богослужението митрополит Серафим прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит по повод празника и годишнината, а от свое име каза: „Благодаря на всички ви за това, че сте тук и заедно прославихме нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, като отслужихме и св. Божествена Литургия, както и всенощно бдение в негова прослава и в прослава и благодарност към нашия Троичен Бог – Отец, Син и Свети Дух“, каза митрополит Серафим. Той благодари на игумена на св. Обител епископ Евлогий, както и на братството на манастира за гостоприемството и грижите за манастира.

„Поздравявам всички в родината и извън нея, които се молят под покрова, в храма посветен на на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, както и всички, които отсъстват, но в сърцата и мислите си присъстват днес и мислено се покланят пред мощите на светеца. Помолихме се всички заедно днес да има мир, да има по-малко природни бедствия, да няма болести и епидемии“, каза в своето слово епископ Евлогий, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Около 50 униформени и цивилни полицаи охраняваха района около Рилския манастир. Създаден бе ред за ползване на паркингите при Дупнишката, при Самоковската порта, пуснат бе и допълнителният паркинг за 500 коли, бивш къмпинг до река Рилска на около километър над манастира.

Най-сложно е при срутищата над с. Пастра, където се извършват укрепителни дейности и където се изгражда дълъг около 100 метра полутунел. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...