Начало / Uncategorized / Стотици изпълниха централния храм в Рилския манастир за успението на св. Йоан Рилски

Стотици изпълниха централния храм в Рилския манастир за успението на св. Йоан Рилски

Стотици миряни и посетители от цялата страна, туристи чужденци влязоха в централния храм на Рилския манастир в деня на Успението на основателя на Светата обител и духовен покровител и закрилник на българския народ св. Йоан Рилски, съобщава БНР.

Литургията, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, Видинския Даниил, игумена – Адрианополския епископ Евлогий, и монасите продължи повече от два часа.

През цялото време на службата и през целия ден пред мощите на св. Йоан Рилски имаше опашка от чакащи да целунат ръката му в знак на почит и преклонение.

В края на богослужението митрополит Серафим прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит по повод празника и годишнината, а от свое име каза: „Благодаря на всички ви за това, че сте тук и заедно прославихме нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, като отслужихме и св. Божествена Литургия, както и всенощно бдение в негова прослава и в прослава и благодарност към нашия Троичен Бог – Отец, Син и Свети Дух“, каза митрополит Серафим. Той благодари на игумена на св. Обител епископ Евлогий, както и на братството на манастира за гостоприемството и грижите за манастира.

„Поздравявам всички в родината и извън нея, които се молят под покрова, в храма посветен на на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, както и всички, които отсъстват, но в сърцата и мислите си присъстват днес и мислено се покланят пред мощите на светеца. Помолихме се всички заедно днес да има мир, да има по-малко природни бедствия, да няма болести и епидемии“, каза в своето слово епископ Евлогий, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Около 50 униформени и цивилни полицаи охраняваха района около Рилския манастир. Създаден бе ред за ползване на паркингите при Дупнишката, при Самоковската порта, пуснат бе и допълнителният паркинг за 500 коли, бивш къмпинг до река Рилска на около километър над манастира.

Най-сложно е при срутищата над с. Пастра, където се извършват укрепителни дейности и където се изгражда дълъг около 100 метра полутунел. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...