Начало / Uncategorized / Св. мъченик Патрокъл от Троа

Св. мъченик Патрокъл от Троа

На 17 август Православната църква чества паметта на св. мъченик Патрокъл от Троа, Франция. 

Светият мъченик Патрокъл живял през трети век по време на император Аврелиан (270-275 г.). Той бил родом от град Троа, Франция и водил благочестив живот. Обичал да се моли, четял Свещеното Писание, постел и извършвал добри дела сред бедните и страдащите. За тези му дела Господ го надарил с чудотворство. 

В житието на светеца четем, че веднъж император Аврелиан го призовал при себе си и му заповядал да се поклони на идолите, като му обещал големи почести и богатства. Светецът обаче презрял идолопоклонството и заявил на императора, че той не е владетел, а бедняк. 

– Как може да ме наречеш, мен императорът, бедняк?, попитал Аврелиан. Светецът отговорил: „Ти притежаваш много земи, но нямаш небесни съкровища. Тъй като не вярваш в Христос и в бъдещия живот, няма да получиш райското благословение. Следователно ти си бедняк“, казал светецът. 

Икона на всички светии във Франция.

Св. Патрокъл бил осъден на посичане с меч. Войници отвели светеца до брега на река Сена, но изведнъж зрението им се повредило, а по това време светецът успял да премине реката поводата и започнал да се моли на хълм, на отсрещния бряг. Идвайки на себе си, някои от войниците били изумени от изчезването на мъченика и прославили Бога, но други преписали чудото на магията. 

Една жена, езичница, посочила на войниците къде се намира св. Патрокъл. Преминавайки от другия бряг на реката, войниците убили светеца. Тялото му било погребано през нощта от свещеник Евсевий и дякон Либерий. 

През 960 г. архиепископът на Кьолн Бруно I пренася мощите на св. Патрокъл от Троа в катедралата в Зост, Германия, посветена на светеца. Мощите почиват и до днес в този храм. 

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: azbyka.ru, oca.orgen-academic.com,

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...