Начало / Uncategorized / “Св. Прокопий Варненски” – първият храм, построен във Варна от 100 г. насам

“Св. Прокопий Варненски” – първият храм, построен във Варна от 100 г. насам

Денят на Варна е на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. За първи път морската столица празнува на 15 август през 1993 г. по предложение на митрополията, дотогава за официален празник на града е считан 27 юли.

През периода на социализма като празник на Варна се чества датата, на която градът е освободен от османска власт. На тази дата е именувана и една от централните улици на Варна – “27 юли”. През 2007-а 15 август е обявен за неработен за жителите на морската столица с решение на местния парламент.

Традиционно празникът започва с тържествена света литургия, отслужена в храм “Свето Успение Богородично”, по време на която се отправят молитви за благоденствието на Варна, а стотици хора се включват в литийното шествие с чудодейната икона на Света Богородица.

Денят е претрупан от много събития, които привличат хиляди в различни точки на града. Кулминацията е пищна заря, която се наблюдава от много места в града. Варна вече има и нов храм – първия, построен през последните 100 години в града. 

Църквата, която се намира в един от най-оживените райони на морската столица, се гради в продължение на 12 г. Когато мнозина вече не вярваха, че храмът ще бъде завършен, на финалната права дойде помощ от държавата и общината. Средствата за изграждането бяха набирани чрез дарения, с помощ от правителството и от община Варна, както и с финансиране от Варненската и Великопреславска митрополия.

Първата копка на храма беше направена на 31 октомври 2006 г. от предишния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, но реалната работа започна около две години по-късно.

Правителството отпусна 1,06 млн. лв. за довършване на строителството и оборудването на новата църква, а община Варна – повече от 1,4 млн. лв., местният бизнес и граждани също са правили дарения, дирекция “Вероизповедания” осигури над 100 хил. лв., общината даде 126 500 лв. за монтиране на оградата. Към храма има енорийски център, в който вярващите ще могат да получат реална помощ и подкрепа. Многофункционалната сграда за социални и културни дейности приютява компютърна зала и зала за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети, фоайе за отдих и игра на децата, както и магазин галерия. Изпадналите в беда миряни ще получават помощ от юристи, лекари и още много специалисти, които на доброволни начала ще консултират желаещите.

Вторият по големина храм във Варна е изографисан от иконописци от Добрич.

Първо е изографисан олтарът – там са ликове на Света Богородица с Младенеца, като родила богочовека Христос, до нея два ангела, които се покланят. Под нея – светите отци и епископи, едни от най-ярките образи в историята на християнството и предшествениците на сегашните служители в църквата. В купола най-отгоре е образът на Христос, благославящ, с евангелие в ръка до него са небесните сили – ангели, архангелите, херовими, серафими. Под тях са пророците и царете.

На 25 юни беше отбелязан първият храмов празник на новопостроения и дългоочакван от варненци храм.

На този ден Българската православна църква чества паметта на свети преподобномъченик Прокопий Варненски. По време на литургията митрополит Йоан благодари на всички спомогнали за възможността храмът да придобие своя благолепен вид днес. След края на богослужението митрополит Йоан пусна гълъби пред централния вход на храма по установена традиция. Според дядо Йоан празниците на градовете се свързват с християнски празници. Във Варна датата е съчетана с патрона на най-големия храм “Свето Успение Богородично”.

Източник: вестник 24 часа

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...