Начало / Uncategorized / Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“ (ВИДЕО)

Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“ (ВИДЕО)

В сърцето на София се намира най-големият храм в България – Патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Църквата днес е емблема, както за столицата, така и за страната. Станала част от стотици семейни албуми катедралата „Св. Александър Невски” привлича все повече богомолци не само от България, но и от света.

Църквата е изградена в периода 1882-1912 година и през 1955 година е обявена за паметник на културата с национално значение. Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски” е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.

Официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г. Тъй като храмът има три престола, освещаването се извършва в три поредни дни – 12, 13 и 14 септември.

В изграждането на храма са взели участие специалисти от шест различни националности: българи, руснаци, немци, австрийци, чехи и италианци – специалисти, архитекти, художници и каменоделци. След завършването на църквата през 1912 г. с украсата и изографисването на интериора на храма се заемат 32 руски, 16 български и 1 чешки художник.

Стенописите са рисувани под ръководството на проф. Кисельов, който е определял също така приготвянето на темперните бои. Имената на българските художници, участвали в украсата на храма са: проф. Иван Мърквичка, проф. Антон Митов, Георги Желязков, проф. Стефан Иванов, Асен Белковски, Никола Маринов, Никола Петров и други.

Храм-паметникът остава една от най-големите православни църкви на Балканския полуостров, като десетилетия наред е най-голямата църква. Днес храмът събира стотици православни християни на богослужение,в него се отбелязват тържествено църковни празници, както и бележити годишнини от живота на Българската православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...