Начало / Uncategorized / Врагът се бори с нас по много начини

Врагът се бори с нас по много начини

Внимавай братко, внимавай, защото врагът води своята война с нас по много различни начини. Преди още грехът да е станал реалност, преди той да бъде осъществен или изживян, врагът ни го представя като нещо много незначимо.

Най-вече, врагът ни представя плъстските удоволствия като нещо толкова маловажно, преди още те да са се превърнали в действия, че те не ни се струват по-значими от това да излеем чаша студена вода на земята.

След като осъществим или изживеем даден грях обаче, нечестивият го показва в очите на сгрешилия като изключително голямо прегрешение, обливайки ума ни с вълни от непрестанни мисли, давейки ни и отнасяйки ни до дъното на отчаяността.

А ти, братко, знаейки още от сега тези номера на нечестивия, внимавай да не бъдеш заблуден и да изпаднеш в грях.

Но дори и вече да си сгрешил, не продължавай, моли се за своето спасение. Изправи се и се обърни към Твоя Бог и Той ще те помилва. Защото Бог е състрадателен, милоств и не мрази тези, които истински се покайват, но драго ги приема обратно при Себе си.

Така че, когато врагът ти каже: “Ти си погубен, за тебе спасение няма!“, ти му отвърни така: „Господ Иисус ми каза да прощаваме на тези, които са ни прегрешили (Матея 18:22). Той ще прости греховете на тези, които се обръщат към Него с цялата си душа.

И така, с Божията благодат, ще бъдеш пощаден след войната.

Автор: Свети Ефрем

Превод: Георги Германов

Източник: orthodoxtmes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...