Начало / Uncategorized / Скит на св. Йосиф Исихаст ще построен в Румъния

Скит на св. Йосиф Исихаст ще построен в Румъния

В източна Румъния ще бъде построен нов скип в чест на един от най-великите подвижници на XX в., съобщава orthochristian.com.

На 8 август епископ Гурий заедно с викарния си епископ Нестор отслужиха Божествена св. Литургия на мястото, където ще бъде построен новият скит в с. Короиешти, окръг Васлуй, Западна Молдова. 

Св. Йосиф Исихаст бе канонизиран от Вселенската патриаршия през март миналата година, като празникът му се чества през август. 

Св. Йосиф Исихаст е роден през 1898 г. на остров Парос в Гърция. Осиротял като дете, младият човек започва да работи в пристанището на Пирея, след което се записва в армията. След като завършил военната си служба, той се срещна в Атина с монах от килия Кариес, когото помолил да го вземе със себе си, когато се върне на Атон.  Той раздал цялото си богатство на бедните и домакинството си и взел окончателното решение да отиде в СВ. Гора. Преставя се в Господа през 1959г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...