Начало / Uncategorized / Състоя се традиционният поход до Рилския манастир – „Рилският Чудотворец“ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Състоя се традиционният поход до Рилския манастир – „Рилският Чудотворец“ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За поредна дванадесета година се състоя походът до Рилската св. обител – „Рилският Чудотворец“. 

В тазгодишния поход се включиха над 130 души. Поклонниците преминаха последователно, в рамките на шестни дни, планините Витоша, Верила и Рила. На езерото Бъбрека бе отслужен водосвет от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и духовници.

Вярващите се поклониха в храмовете в селата Белчин и Клисура. През деня, по време на прехода, бе четен акатистът към св. Йоан Рилски, написан от Неврокопския митрополит Борис (за когото тече процедура по канонизация от 2016 г.) в римувана реч. Вечер бе пят Молебният канон към Пресвета Богородица, който се полага да се пее през дните на Богородичния пост. 

На 5 август поклонниците достигнаха пределите на Рилската св. обител, където бяха посрещнати от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий и братството на манастира. Епископ Евлогий поздрави вярващите за техния подвиг и старание да извървят нелекия път до Рилския манастир пеша. На 6 август, Преображение Господне, поклонниците присъстваха и на св. Литургия в манастирския храм, някои от които се причастиха със Светите Тяло и Кръв Христови.

Походът до Рилския манастир изобразява от части пътят извървян от вярващите при пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски и насочва духовния взор на участващите в него към молитва и подвиг, през време на Богородичния пост. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...