Начало / Uncategorized / Манастирът на „Св. Давид“ бе спасен от пламъците. Монасите се завърнаха в обителта

Манастирът на „Св. Давид“ бе спасен от пламъците. Монасите се завърнаха в обителта

Изминалата нощ бе тежка за жителите на Северна Евия, Гърция, която е в епицентъра на катастрофални пожари, някои от които и до момента продължават да горят, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Както Добротолюбие вчера съобщи манастирът  „Св. Давид“ бе силно застрашен от огъня, монасите бяха евакуирани (може да прочетете повече тук). Късно вчера игуменът на манастира отец Гавриил заяви за медиите, че огънят е близо до манастира, но е бил изгасен преди да се докосне до обителта. Братството на манастира се намира в добро здраве. 

Двама от монасите останаха в манастира, за да помагат на огнеборците с потушаването на стихията. Днес монасите, заедно със своя игумен, се завърнаха в манастира заедно със светите мощи и реликви, които бяха взели със себе си, за да не би огънят да ги повреди. Монасите се поклониха на гроба на св. Яков Цаликис, който се намира в двора на манастира, както и благодариха за молитвената помощ на св. Давид Евбейски. 

Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани при разразилия се голям пожар край столицата Атина, както и при останалите пожари в Гърция, съобщава Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в гръцката столица към момента пожарната обстановка в страната остава силно усложнена. В северното предградие Варибоби (Варипомби)в Атина вчера е избухнал голям пожар, който се е разпространил към съседното селище Адамес. Пожарът е засегнал високоволтовия електропровод Ахарнес – Агиос Стефанос, което е предизвикало прекъсвания на електричеството в област Атика и Атина.

Снимки: София Калогиру

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...