Начало / Uncategorized / Заради големия пожар в Гърция евакуират монаси от манастира „Св. Давид Евбейски“

Заради големия пожар в Гърция евакуират монаси от манастира „Св. Давид Евбейски“

Днес е издадена заповед за евакуация на монасите и миряните от манастира „Св. Давид Евбейски“, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Заповедта за евакуация бе решена от оперативния център за борбата с пожара, избухнал вчера по обяд. Игуменът на манастира отец Гавриил каза пред медиите, че манастирът е задимен от бошуващия на 1,5 км. разстояние пожар. Игуменът призова вярващите да се помолят за обителта, та огънят да бъде спрян и да не нанесе щети върху манастира. 

Днес продължава борбата с гасенето на пожарите в няколко района на Гърция. Материалните щети са огромни, но няма пострадали хора. Пожарите са далеч от туристически райони и не заплашват туристи. 

Днес отново се очакват температури дори над 47 градуса.

През цялата нощ пожарникари и сили на армията се бориха да ограничат пожара северно от Атина. Отново се включиха самолети и хеликоптери. Изгоряха къщи, цехове за производство и хиляди декара горски масив. В момента огънят е на три фронта без опасност да достигне до населени райони, съобщават огнеборците. Отвориха магистралата Атина-Ламия. Няма пострадали хора, съобщават от Гражданска защита. Стотици доброволци помагаха на огнеборците. На полуостров Пелопонес са евакуирани жителите вече на десет села. Увеличиха броят на самолети и хеликоптери, които пожарите. Областният управител заяви, че няма пострадали.

За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...