Начало / Uncategorized / Св. Плегмунд – отшелникът станал архиепископ на Кентърбъри

Св. Плегмунд – отшелникът станал архиепископ на Кентърбъри

На 2 август Православната църква чества паметта на св. Плегмунд, архиепископ на Кентърбъри. 

Св. Плегмунд е двадесетият архиепископ на Кентърбъри, водил английската църква в периода 890-914 година (според някои източници годината е 923). Според историческите данни той е ръкоположен за архиепископ през време на нападенията над Англия, извършвани от датчаните, които нападения на практика унищожават монашеството и духовната култура на острова. 

Св. Плегмунд бил отшелник, като се подвизавал на остров близо до Честър. Богатият духовен и житейски опит на светеца привлекли вниманието на местния крал Алфред Велики, който отново съумял да въздигне величието на древна Англия. Според изледователите благодарение и на св. Плегмунд Англия се възражда отново за духовен живот в Христовата църква. Сам светецът бил и духовен наставник на краля, като му помага да състави староанглийската версия на „За пастирската грижа“ (Liber regulae pastoralis или Regula Pastoralis), труд написан от св. Григорий, папа Римски.

Св. Плегмунд бил ръкоположен за архиепископ на Кентърбъри през 890 г. от римския папа Формоза в Рим. Светецът коронясва за крал синът на Алфред Велики Едуард през 901 г. През 908 г. той пътува отново за Рим, където се среща с папа Сергий III. Завръща се от Рим с мощите на св. свщмчк Власий, еп. Севастийски (паметта му се чества на 11 февруари).

Икона на всички светии, просияли по земите на Великобритания.

В своето служение като архиепископ св. Плегмунд насърчава науката и качеството на латинския език, използван от неговите писари се подобрява значително. Той възстановява успешно духовния живот в Уесекс, като разделя обширната епархия на Уичестър и Шерборн на пет по-малки епархии. За всяка една от тези епархии св. Плегмунд ръкополага епископ. 

След като почива на 2 август 914 г. почитанието към него започва да се увеличава. Св. Плегмунд е описан от житиеписците като човек отдаден на Бога, много образован в църковните науки. До нас обаче не са достигнали творенията на св. Плегмунд. 

За св. Плегмунд е съставена и православна богослужебна прослава, която може да прочетете на английски език тук.

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: thyateira.org.ukazbyka.ruen-academic.comorthodoxcumbria.org.uk

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...