Начало / Uncategorized / Поклонническият център на Софийска митрополия организира пътуване из храмове в Ловчанска епархия и Троянски манастир

Поклонническият център на Софийска митрополия организира пътуване из храмове в Ловчанска епархия и Троянски манастир

Поклонническият център на Софийска св. митрополия организира поклонническо пътуване до храмове в Ловчанска епархия, както и до Троянската св. обител.

14-15.08.2021

ЦЕНА: 90 лв
Водач и лектор: гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Поклонническа Програма:

14.08.2021

СЪБОТА

7:00 ч. – Тръгване с автобус от площад „Св. Александър Невски“.

9:30 – пристигане в Ловеч и поклонение в новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Църквата е първият новопостроен катедрален храм от почти 100 години насам и спомага изключително силно за духовното развитие на Ловчанска епархия. Кратка разходка. Обяд и обедна почивка. Отпътуване за гр. Априлци.

Новоселски манастир „Света Троица“. Новоселските мъченици са изкланите от турците беззащитни българи християни по време на клането на 9 май 1876 г. в новоселския манастир “Света Троица” в град Априлци. Костите им са погребани там. Броени дни преди мъченичеството на Новоселските мъченици, в манастира пристигат войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов и неговите четници. На 9 май всяка година църквата ни, както и останалите православни църкви, отслужват свети литургии, в които се споменават загиналите. Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г. с решение на Светия синод на БПЦ. Отпътуване за Троянския манастир. Настаняване. Празнично вечерно богослужение. Свободно време.

15.08.2021

НЕДЕЛЯ

Празнична света Литургия. Отпътуване за село Стефаново и празника на храма „Рождество Богородично“. Старо Стефаново е разположено в полите на централен Предбалкан, при 700 м. надморска височина. Заобиколено е от високи ридове, вековни букови гори и просторни поляни. Богатата история, невероятна природа и отдалечеността му от урбанизираната среда и динамиката на съвременния градски живот превръщат селото в своеобразен оазис за всички любители на красивото и тишината.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” представлява интерес с оригиналната си възрожденска архитектура и иконопис от втората половина на XIX век.

Тя е от т. нар. “бели църкви”, при които сводовете не са изписани. Храмът сам по себе си е своеобразен архитектурен шедьовър в църковното строителство от XIX в. с голям купол и камбанария.

Отпътуване за София.

Цената включва:
– 1 нощувка;
– превоз с микробус;
– медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;
-водач и беседи на български език по целия маршрут.

Цената не включва:
– лични разходи.

За записване и информация: офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ,
тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; office@poklonnik.bg; www.poklonnik.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...