Начало / Uncategorized / Богородичният пост – урок по мълчание

Богородичният пост – урок по мълчание

Бурите, промените, бедствията и несгодите ни лишават от спокойствие, мир, радост и помирение с другите. Такива изпитания придружават човека като постоянно напомняне, че на този свят всичко е временно. Всичко е непостоянно. 

Без вътрешен мир и тишина е невъзможно да се чуе Бог. Гласът на вечността е ярък и красив, но не всеки е в състояние да го чуе. Външното мълчание е недостатъчно за това. Нуждаем се от вътрешна тишина. Само ако достигнем вътрешната тишина, започваме да чуваме нещата, които преди са били недостъпни за нас. 

Богородичният пост ни учи на тази тишина. Той е поставен промислително към края на лятото, когато се берат узрелите плодове и се събира реколтата. Това е време на спокойно съзерцание на заобикалящата ни красота и възхищението от нея. 

Поредицата от празници на Богородичния пост създава специално настроение и ни напомня за величието на смирението и носенето на собствения ни кръст.

Господ ни води по земния път и ни подготвя за най-важната ни среща. Пресвета Богородица ни показа този път със Своя живот: пълно смирение пред Божията воля, упование в Него, готовност за понасяне на кръста и почитание към Господа и Неговото слово. 

Всеки пост е доброволен. Човек не може да бъде спасен, ако той сам не пожелае това. Спасителен пояс, хвърлен на удавник, не води до спасението му ако той не се хване на пояса. По същия начин постът няма да бъде от полза, няма да донесе радост, ако няма вътрешно съзнателно желание той да бъде спазван. 

Постът е временно оттегляне от света, оттегляне от себе си. Изключване от бушуващия информационен поток, който изгаря силите и напряга нервите ни. 

Да бъдем мълчаливи, да сме изпълнени с това мълчание и да преосмислим живота си са основните усилия за нашия духовен живот. 

Нека времето на Богородичния пост да бъде полезно и лечебно за душите ни. Нека никакви вести и новини не ни изваждат от равновесие. Нека светлината на празника на Успението на Божията Майка да осветява пътя ни, да ни вдъхнови и утеши. 

Автор: митрополит Антоний (Паканич)

Източник: pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...