Начало / Uncategorized / Жители на Блъсковци възродиха църквата и читалището в селото

Жители на Блъсковци възродиха църквата и читалището в селото

Вдъхновяваща история за възраждането на духовността и културата в еленското село Блъсковци. От обезлюдено село в последните няколко години то се превръща в място изпълнено с живот. Местните хора обединяват усилията си и заедно успяват да възстановят превърнатите в руини църква и читалище.

Село Блъсковци се намира в сърцето на Еленския балкан. Десетилетия наред в него почти нямало постоянни жители. Преди няколко години обаче любовта към родния край била причина много от хората, пръснати в големите градове и в чужбина, да започнат да се завръщат, а с това се възродила и нуждата от обществен живот.

„С течение на времето усетих колко много хора харесват Балкана, харесват и жадуват за собствените си родни места и започнаха да се завръщат. Самите те търсеха спокойствие, уют и как да разширят своята дейност и за това реших да ги поведа и да им помогна“, споделя Катя Цветкова, кметски наместник в село Блъсковци.

В миналото църквата и читалището в селото са построени изцяло от труда и даренията на местните хора. До преди няколко години обаче и двете сгради били почти напълно разрушени.

„Преди няколко години читалището беше с дупки, таванът капеше постоянно, прозорците бяха счупени“, разказва Стефка Петкова, жител на село Блъсковци. И също както в миналото, с общи усилия, хората успяват да възстановят своите храмове на духовността и културата.

„Може би 4-5 години съм се мъчила, защото всеки като погледнеше и казваше много е трудно. Започнахме с покрива, дограмата“, допълва кметският наместник на селото Катя Цветкова. Сега на всеки празник хората отново се събират в храма, където и все по-често се правят сватби и кръщенета. В читалището също кипи бурна обществена дейност.

„Успяхме да го съживим и имаме много традиции от месец януари до месец декември. Кой поддържа духа на едно село – това е училището, църквата и читалището. Това говори, че в селото е имало живот в миналото и този живот ние трябва да го съхраним и сега“, споделя още Стефка Петкова, жител на селото.

Все повече са и младите хора, които идват да живеят в селото и се включват в обществения живот, което пък е най-голямата радост и доказателството за хората, които с всички сили успяват да се преборят отново да има църква и читалище. Категорични са, че всички усилия си заслужават и има кой да съхрани направеното и след тях.

Репортажът на БНТ може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...