Начало / Uncategorized / Св. мъченик Олаф, крал на Норвегия

Св. мъченик Олаф, крал на Норвегия

На 29 юли Православната църква чества паметта на светия мъченик и крал на Норвегия Олаф II. 

Св. Олаф, известен още като Олаф Харалдсон, е роден през 995 г. сл. Хр. Управлявал е Норвегия от 1015 до 1028 г., когато е заточен. Преставя се пред Бога на 29 юли 1030 г., когато е убит заради своята подкрепа за християнската вяра и опита му да обедини Норвегия в еднинна нация. 

Учените изследователи на живота на св. Олаф смятат, че неговия християнски кодекс, издаден през 1024 г. е първото национално законодателство на Норвегия.

Роден в езическо семейство бъдещият крал става викингски воин в Балтийския регион. Бори се срещу англите през 1009-1011 г. Впоследствие, когато датският крал Свен спечелва предимство в Англия, Олаф отива в Испания, а след това във Франция, където и приема християнската вяра в гр. Руан през 1013 г. (според някои източници той приема християнството през 1010 г.). 

След много трудности той е избран за крал на Норвегия и една от основните му цели е унищожаването на езичеството и превръщането на християнството в основна вяра на кралството. Според изследователите св. Олаф провежда сериозна реформа и се опитва да отстрани езическите обичаи, построява множество църкви, довежда епископи и свещеници от Англия, които да проповядват християнството, да кръщават и просвещават народа. В организационно отношение той приема църковната организация на англосаксоните. Смята се, че началото на християнската църква в Норвегия е положено през 1024 г., когато крал Олаф и епископ Гримкетел (Гримкел) създават своя християнски кодекс, който, както казахме и по-горе, се счита за един от първите документи, част от националното законодателство на Норвегия. 

След мъченическата кончина на св. Олаф мощите му са пренесени в главния олтар на църквата „Св. Климент“ в гр. Тронхайм. Оттогава е почитанието към св. Олаф, като към светец от норвежците, които го считат и за свой покровител.

Православните християни в Норвегия също почитат св. Олаф, като един от древните западни светии на Църквата, преди Великата схизма от 1054 г. 

Почитанието към св. Олаф се разпространява широко през Средновековието не само в Норвегия, но и в Дания, Швеция и дори Англия. 

Според едно от преданията, във връзка с чудо на св. Олаф в Константинопол бил построен параклис в негова чест при управлението на Алексий Комнин. Според източниците параклисът се намирал до западната фасада на църквата „Св. София“, а името на светеца било включено сред светиите, почитани в Константинопол. 

В православната енория „Св. княгиня Анна Новгородска“ в Тронхайм, която е към Московската патриаршия, всяка година на 29 юли се отслужва Божествена св. литургия и се прави литийно шествие в чест на св. Олаф. Създадена е и специална служба в чест на светеца, която на английски език може да прочетете тук.

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: orthochristian.comorthodox.netorthodoxwiki.org,

 britannica.comradiovera.ruortodoksnorge.no

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...