Начало / Uncategorized / Мощи на Св. Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм „Св. Три Светители“

Мощи на Св. Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм „Св. Три Светители“

В деня на Св. Пантелеймон частица от неговите мощи пристигнаха в църквата „Св. Три Светители“ в Горна Оряховица, съобщава вестник Труд.

Те бяха донесени в храма от предстоятеля му отец Зоран Мамучевски. Мощите са дарени на горнооряховския храм от игумена на Бачковската и на Троянската света обител Негово Преосвещенство епископ Сионий.

С благословението и разрешението на Великотърновския митрополит Григорий в понеделник мощите пристигнаха в манастира „Св. Пантелеймон“ в Присово, където бе отслужена вечерна служба с акатист към светията.

Мощите ще останат в горнооряховския храм за постоянно.

За тази цел в притвора на църквата е направено специално място, където те ще бъдат положени. Там пред стенописа на Св. Пантелеймон ще може всеки, който има нужда и търси закрилата и помощта на светията да се поклони и помоли за изцеление.

Събралите се в храма миряни имаха възможността първи да се поклонят пред мощите на Св. Пантелеймон и да получат икона с неговия образ. Отслужен бе и маслосвет за здраве. Сред миряните посрещнали мощите на светеца бе и заместник-кмета Григор Минков. През целия ден днес мощите останаха за поклонение и всеки, който имаше нужда можеше да се докосне до тях и да получи благословията на свещеник.

Стенописа на светеца в храма е дело на Таня Пенева, която е завършила Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Храмовата икона с тримата светители над централния вход на църквата пък е изографисана от Константина Константинова. Всички новости по храма са направени с помощта на дарители.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...