Начало / Uncategorized / Мощи на Св. Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм „Св. Три Светители“

Мощи на Св. Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм „Св. Три Светители“

В деня на Св. Пантелеймон частица от неговите мощи пристигнаха в църквата „Св. Три Светители“ в Горна Оряховица, съобщава вестник Труд.

Те бяха донесени в храма от предстоятеля му отец Зоран Мамучевски. Мощите са дарени на горнооряховския храм от игумена на Бачковската и на Троянската света обител Негово Преосвещенство епископ Сионий.

С благословението и разрешението на Великотърновския митрополит Григорий в понеделник мощите пристигнаха в манастира „Св. Пантелеймон“ в Присово, където бе отслужена вечерна служба с акатист към светията.

Мощите ще останат в горнооряховския храм за постоянно.

За тази цел в притвора на църквата е направено специално място, където те ще бъдат положени. Там пред стенописа на Св. Пантелеймон ще може всеки, който има нужда и търси закрилата и помощта на светията да се поклони и помоли за изцеление.

Събралите се в храма миряни имаха възможността първи да се поклонят пред мощите на Св. Пантелеймон и да получат икона с неговия образ. Отслужен бе и маслосвет за здраве. Сред миряните посрещнали мощите на светеца бе и заместник-кмета Григор Минков. През целия ден днес мощите останаха за поклонение и всеки, който имаше нужда можеше да се докосне до тях и да получи благословията на свещеник.

Стенописа на светеца в храма е дело на Таня Пенева, която е завършила Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Храмовата икона с тримата светители над централния вход на църквата пък е изографисана от Константина Константинова. Всички новости по храма са направени с помощта на дарители.

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...