Начало / Uncategorized / Мощи на свети Пантелеймон ще бъдат посрещнати в храм „Св. Три светители” в Горна Оряховица

Мощи на свети Пантелеймон ще бъдат посрещнати в храм „Св. Три светители” в Горна Оряховица

Мощи на чудотвореца и лечител свети Пантелеймон ще дари на горнооряховския храм „Св. Три светители” Бачковската света обител. Мощите ще пристигнат на 27 юли, когато Църквата почита чудотвореца, съобщава regnews.net.

Денят ще бъде особно тържествен, като освен тържествените служби се подготвя и концерт. Мощите ще бъдат изложени за поклонение в притвора на храма, който в момента се изографисва с иконата на свети Пантелеймон.

Подготвя се и специална мощехранителница.

По стенописа работи Таня Пенева, която е завършила Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Тя направи и храмовата икона с тримата светители, която е зографисана над централния вход на църквата.

До големия празник на 27 юли горнооряховският храм ще е готов и с още нови придобивки и преустройства. Работи се по нова гостоприемна за посрещане на гости, беседи и срещи. Всичко, включително и зографисването, се прави с помощта на дарители. Получаваме подкрепата на много хора от града, а съвсем наскоро бе създаден и Комитет от доброволци, които ще организират различни събития, за да се обогати още повече духовната мисия на храма, обясни предстоятелят на най-новата горнооряховска църква отец Зоран Мамучевски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...