Начало / Uncategorized / Румънският президент награди патриарх Даниил с най-високо отличие на румънската държава

Румънският президент награди патриарх Даниил с най-високо отличие на румънската държава

По повод своя 70-годишен юбилей Румънският патриарх Даниил бе награден с най-високото отличие на румънската нация от президента на Румъния Клаус Йоханис, предаде basilica.ro.

Почетният знак бе връчен на предстоятеля на Румънската православна църква в знак на голяма признателност за неговия изключителен принос за Румъния с пастирската му, мисионерска, културна, социална и благотворителна дейност. 

В своята реч президентът на Румъния подчерта важния принос на патриарх Даниил и потвърди, че Румънската православна църква е важен партньор на държавата за консолидирането на демократичното общество. Президентът Йоханис отбеляза още и важната роля на патриарх Даниил в запазването на духовността. Той отбеляза още, че Румънската църква е създала свои медии, чрез които предава пастирското и мисионерско послание на вярата на най-отдалечените румънски общности. 

От своя страна патриарх Даниил благодари за отличието, като отбеляза, че този почетен знак е признателност за него, но и за цялата Румънска православна църква особено тази година, която е посветена на пастирското служение в чужбина. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...