Начало / Uncategorized / Откриха енорийски некропол край църквата „Преображение Господне“ в Поморие

Откриха енорийски некропол край църквата „Преображение Господне“ в Поморие

Археологически проучвания се извършват край най-стария действащ храм по южното Черноморие, това е поморийската църква „Преображение Господне“. Целта е да се проучи историята на терена, а надеждата да бъдат открити интересни артефакти и елементи от миналото, които ще бъдат включени в бъдещия крайбрежен парк, които предстои да бъде изграден.

Църквата е в най-източната част на полуострова и се оглежда в морето. Изградена е от камък и дърво и е на повече от 2 века и половина. Дълги години до нея е била разположена бившата почивна станция на МВР. След като собствеността на терена е прехвърлена на общината преди 2 години започва разчистването на старите постройки и работници попадат на два архитектурни елемента – мраморен капител и мраморна база от колона, разположени в близост до църквата. Какво е имало тук в древни времена? Отговорът се очаква от екип от археолози от Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София, които съвместно с Исторически музей – Поморие проучват от две седмици мястото около храма. Ръководи ги доц. Сергей Турбатов:

„Тук е съществувал енорийски некропол, за който до сега нямахме никаква информация. Намирането му беше изненада за всички. Той е от последните десетилетия на XVII и първата половина на XVIII в. До момента сме открили 17 гроба и повече от 20 вторични препогребвания“.

Погребенията са без инвентар, което е характерно за християнските погребения, в някои от тях има открити парчета от керемида, върху които има кръстен знак и е изписвана формулата – IC XC NI KA – Иисус Христос побеждава.

Църквата „Преображение Господне“ е част от културното наследство на България, изградена е през 1763 – 64 година и е осветена през 1765 г. Това е най – старата сграда в целия град. Храмът се отличава с това, че няма олтарна апсида, което е рядко срещано при строежа на храмовете по нашите земи, разказа директорът на Историческия музей Антон Карабашев:

„Предполага се, че тази църква лежи върху по-ранен, малък храм от Средновековието от XIX в., това е и целта на тези разкопки да покажат дали има по-ранен храм. Самата църква е от т.нар поствизантийски стил като архитектура. Тя има двускатен покрив, дъсчен таван, като подът е покрит от големи каменни плочи. Църквата няма абсида, но не можем да кажем дали така е строена или абсидата е била премахната, когато тук в двора на църквата е имало база на гранична милиция“.

Най-старата икона е от края на XV в., началото на XV I век. Иконостасът е дърворезбан, с разнообразни флорални мотиви. В него са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в. , Във втория апостолски ред има 33 малки икони. Когато влезете в храма, погледът ви ще бъде привлечен от икона на Иисус Христос Пантократор, която е вградена в дървения таван, а местните хора разказват за нея легенда, каза свещеникът на църквата отец Яни:

„Пирати ограбили църквата през XIX в., взели и икони, сред които и тази на Иисус Христос Пантократор. В морето, обаче ги застигнала страшна буря и изплашени те я хвърлили в морето. Иконата се „върнала“ и била открита от местните хора на брега до Църквата“.

Освен иконата, свещеникът показва на посетителите и аязмото „Сълзите на Христос“, което се намира до олтара под иконата на Христос. Там е бликала вода, за която миряните са вярвали, че е лековита.

„От 4 – 5 години, обаче няма вода, като се предполага, че от преминаването на тежка техника за изграждането на ново пристанище, пластовете са се разместили. Господ в определеното време, когато заслужим, може пак да пусне водата, за да се благославяме от нея!“

За съжаление състоянието на храма е тревожно – по фасадата са се появили пукнатини. Първите са се появили преди година, а причината е ерозия на брега. Община Поморие, под влияние и на местните жители е предприела действия за запазването на църквата. Предвидено е обследване от екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които да проучат основите и самата сграда, за да бъде тя укрепена и запазена като културно богатство.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...