Начало / Uncategorized / Откриха енорийски некропол край църквата „Преображение Господне“ в Поморие

Откриха енорийски некропол край църквата „Преображение Господне“ в Поморие

Археологически проучвания се извършват край най-стария действащ храм по южното Черноморие, това е поморийската църква „Преображение Господне“. Целта е да се проучи историята на терена, а надеждата да бъдат открити интересни артефакти и елементи от миналото, които ще бъдат включени в бъдещия крайбрежен парк, които предстои да бъде изграден.

Църквата е в най-източната част на полуострова и се оглежда в морето. Изградена е от камък и дърво и е на повече от 2 века и половина. Дълги години до нея е била разположена бившата почивна станция на МВР. След като собствеността на терена е прехвърлена на общината преди 2 години започва разчистването на старите постройки и работници попадат на два архитектурни елемента – мраморен капител и мраморна база от колона, разположени в близост до църквата. Какво е имало тук в древни времена? Отговорът се очаква от екип от археолози от Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София, които съвместно с Исторически музей – Поморие проучват от две седмици мястото около храма. Ръководи ги доц. Сергей Турбатов:

„Тук е съществувал енорийски некропол, за който до сега нямахме никаква информация. Намирането му беше изненада за всички. Той е от последните десетилетия на XVII и първата половина на XVIII в. До момента сме открили 17 гроба и повече от 20 вторични препогребвания“.

Погребенията са без инвентар, което е характерно за християнските погребения, в някои от тях има открити парчета от керемида, върху които има кръстен знак и е изписвана формулата – IC XC NI KA – Иисус Христос побеждава.

Църквата „Преображение Господне“ е част от културното наследство на България, изградена е през 1763 – 64 година и е осветена през 1765 г. Това е най – старата сграда в целия град. Храмът се отличава с това, че няма олтарна апсида, което е рядко срещано при строежа на храмовете по нашите земи, разказа директорът на Историческия музей Антон Карабашев:

„Предполага се, че тази църква лежи върху по-ранен, малък храм от Средновековието от XIX в., това е и целта на тези разкопки да покажат дали има по-ранен храм. Самата църква е от т.нар поствизантийски стил като архитектура. Тя има двускатен покрив, дъсчен таван, като подът е покрит от големи каменни плочи. Църквата няма абсида, но не можем да кажем дали така е строена или абсидата е била премахната, когато тук в двора на църквата е имало база на гранична милиция“.

Най-старата икона е от края на XV в., началото на XV I век. Иконостасът е дърворезбан, с разнообразни флорални мотиви. В него са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в. , Във втория апостолски ред има 33 малки икони. Когато влезете в храма, погледът ви ще бъде привлечен от икона на Иисус Христос Пантократор, която е вградена в дървения таван, а местните хора разказват за нея легенда, каза свещеникът на църквата отец Яни:

„Пирати ограбили църквата през XIX в., взели и икони, сред които и тази на Иисус Христос Пантократор. В морето, обаче ги застигнала страшна буря и изплашени те я хвърлили в морето. Иконата се „върнала“ и била открита от местните хора на брега до Църквата“.

Освен иконата, свещеникът показва на посетителите и аязмото „Сълзите на Христос“, което се намира до олтара под иконата на Христос. Там е бликала вода, за която миряните са вярвали, че е лековита.

„От 4 – 5 години, обаче няма вода, като се предполага, че от преминаването на тежка техника за изграждането на ново пристанище, пластовете са се разместили. Господ в определеното време, когато заслужим, може пак да пусне водата, за да се благославяме от нея!“

За съжаление състоянието на храма е тревожно – по фасадата са се появили пукнатини. Първите са се появили преди година, а причината е ерозия на брега. Община Поморие, под влияние и на местните жители е предприела действия за запазването на църквата. Предвидено е обследване от екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които да проучат основите и самата сграда, за да бъде тя укрепена и запазена като културно богатство.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...