Начало / Uncategorized / Страхът: Причина и лечение

Страхът: Причина и лечение

В християнската вяра няма съмнение в съществуването на страха в живота на хората. Тя приема това съществуване като реалност и има свое обяснение за него. Страхът е плод на нашето греховно падение, което отвори веднъж завинаги вратите за всеки един страх, та той да навлезе в живота ни. Това е трагедията на нашето земно пребиваване. 

С идването на Христос обаче, отново открихме истинския път и почувствахме отново любовта и добротата на заобикалящата ни среда, от всички страни. Христос освети живота ни, за да можем да видим, че Той е наистина наш приятел и Отец, човек като нас, наш брат и наша природа… В действителност, след идването на Христос, в живота ни няма нищо, което да може да ни застраши. Защото чрез Него отново станахе чеда Божии. Христос ни взе със Себе Си и се превърна в наша одежда: „всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте“ (Гал. 3:27). Ние сме на скришом и на сигурно място при нашия всемогъщ и благ Бог. Той е нашият дом; там са нашите душа и тяло. И още повече Той се превръща в тайнствения обитател на нашата душа. Той обеща, че ще пребъдва в нас. „Ще се поселя в тях и ще ходя между тях; ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ“ (срв. 2 Кор. 6:16).

Ако нашите духовни очи бяха отворени, щяхме да видим, че во веки сме потопени в светлината, истината, живота и любовта. В другите хора, в цялото творение, ще видим изцяло Божието присъствие, както и това на нашия ангел-пазител. Както св. ап. Павел възклицава: „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?“ (Рим. 8:31). Великият духовен подвижник и учител св. Исаак Сирин, има следните вдъхновяващи слова по тази тема:

„Нека мислите на страха изобщо да не ви безпокоят… но по-скоро помислете, че имате Самия Бог за свой защитник, който е с вас. Нека умът ви каже истината за това: вие и цялото творение сте слуги на един и същ Господ, Който с движение на ръката Си движи и разклаща, нарежда и подрежда всичко. Никой слуга не може да навреди на друг слуга, ако Бог, Който провижда и управлява всичко, не го допусне… Демоните, дивите зверове и нечестивите хора не могат да изпълнят злата си воля за унищожението и гибелта на човека, ако Бог, който владее всичко, не допусне това. И дори да го допусне, Той определя границата и степента, до която може да бъде навредено“. 

Естествено, подготовката за пребиваването в тази благодатна реалност е вярата в Христа. Без тази вяра, страхът продължава да трови живота ни. Христос Сам разкри това. Противоотровата на страха е вярата: „Не бой се, само вярвай“ (Марк. 5:36), казва Той на всеки един от нас и до днес. „Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши… вярвайте в Бога и в Мене вярвайте“ (Йоан. 14:1, 27). И така разбираме, че истинската вяра винаги съществува едновременно с любовта: „вярата, която действува чрез любов“ (Гал. 5:6). Ето защо „в любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха“ (1 Йоан. 4:18). 

Автор: Протопрезвитер Георги Дорбаракис

Източник: pemptousia.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...