Начало / Uncategorized / Страхът: Причина и лечение

Страхът: Причина и лечение

В християнската вяра няма съмнение в съществуването на страха в живота на хората. Тя приема това съществуване като реалност и има свое обяснение за него. Страхът е плод на нашето греховно падение, което отвори веднъж завинаги вратите за всеки един страх, та той да навлезе в живота ни. Това е трагедията на нашето земно пребиваване. 

С идването на Христос обаче, отново открихме истинския път и почувствахме отново любовта и добротата на заобикалящата ни среда, от всички страни. Христос освети живота ни, за да можем да видим, че Той е наистина наш приятел и Отец, човек като нас, наш брат и наша природа… В действителност, след идването на Христос, в живота ни няма нищо, което да може да ни застраши. Защото чрез Него отново станахе чеда Божии. Христос ни взе със Себе Си и се превърна в наша одежда: „всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте“ (Гал. 3:27). Ние сме на скришом и на сигурно място при нашия всемогъщ и благ Бог. Той е нашият дом; там са нашите душа и тяло. И още повече Той се превръща в тайнствения обитател на нашата душа. Той обеща, че ще пребъдва в нас. „Ще се поселя в тях и ще ходя между тях; ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ“ (срв. 2 Кор. 6:16).

Ако нашите духовни очи бяха отворени, щяхме да видим, че во веки сме потопени в светлината, истината, живота и любовта. В другите хора, в цялото творение, ще видим изцяло Божието присъствие, както и това на нашия ангел-пазител. Както св. ап. Павел възклицава: „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?“ (Рим. 8:31). Великият духовен подвижник и учител св. Исаак Сирин, има следните вдъхновяващи слова по тази тема:

„Нека мислите на страха изобщо да не ви безпокоят… но по-скоро помислете, че имате Самия Бог за свой защитник, който е с вас. Нека умът ви каже истината за това: вие и цялото творение сте слуги на един и същ Господ, Който с движение на ръката Си движи и разклаща, нарежда и подрежда всичко. Никой слуга не може да навреди на друг слуга, ако Бог, Който провижда и управлява всичко, не го допусне… Демоните, дивите зверове и нечестивите хора не могат да изпълнят злата си воля за унищожението и гибелта на човека, ако Бог, който владее всичко, не допусне това. И дори да го допусне, Той определя границата и степента, до която може да бъде навредено“. 

Естествено, подготовката за пребиваването в тази благодатна реалност е вярата в Христа. Без тази вяра, страхът продължава да трови живота ни. Христос Сам разкри това. Противоотровата на страха е вярата: „Не бой се, само вярвай“ (Марк. 5:36), казва Той на всеки един от нас и до днес. „Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши… вярвайте в Бога и в Мене вярвайте“ (Йоан. 14:1, 27). И така разбираме, че истинската вяра винаги съществува едновременно с любовта: „вярата, която действува чрез любов“ (Гал. 5:6). Ето защо „в любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха“ (1 Йоан. 4:18). 

Автор: Протопрезвитер Георги Дорбаракис

Източник: pemptousia.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...