Начало / Uncategorized / Нов параклис, посветен на св. Йоан Кръстител и на светите Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливит и Яков Цаликис бе осветен в Гърция

Нов параклис, посветен на св. Йоан Кръстител и на светите Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливит и Яков Цаликис бе осветен в Гърция

Нов параклис, посветен на св. Йоан Кръстител, както и на тримата големи гръцки светии от XX век – св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит и св. Яков Цаликис, бе осветен в Пирея, Гърция. 

Параклисът бе осветен от Пирейския митрополит Серафим в неделния ден. „Всеки олтар, всяка църква е двер към небето“, каза в словото си митрополит Серафим. Той подчерта, че чрез тайнствата на Църквата, отслужвани на светите олтари, можем да влезем в живота по Бога. Митрополитът отбеляза още, че св. Йоан Кръстител обединява Стария и Новия завет, а светите Паисий, Порфирий и Яков са примери за голямата святост в нашето съвремие. 

Митрополит Серафим отбеляза, че се е срещал и с тримата светии. „Трима души, които са живели в наше време и са получили дара на светостта. Това доказва, че Църквата не е просто религия, не е създадена от човека, а е общението между Бога и човеците. Това е делът на нетварния живот в Бога“, каза митрополит Серафим. 

„Църквата трябва да прославя светиите, да бъде свята утроба, от която да се раждат светците, а ние сме призовани да им подражаваме…  да се радваме на живота на светиите“, каза още митрополит Серафим. 

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...