Начало / Uncategorized / Започна национална дарителска кампания за почистване фасадата на катедралния храм във Варна

Започна национална дарителска кампания за почистване фасадата на катедралния храм във Варна

Варненски строителни фирми и граждани, с подкрепата на Българското национално радио започват Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Средствата, необходими за почистването на камъка и неговото запечатване, са 150 000 лв. Периодът, за който трябва да се събере сумата, е кратък – до три месеца. Това е времето, в което около фасадата на храма все още ще е монтирано скеле, чиято стойност от над 400 000 лв. вече е платена от дарител.

Варненската катедрала е изградена от песъчлив варовик, по който от десетилетия се натрупва прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилния трафик в центъра на града. Според експертните оценки отлаганията по фасадата на храма трябва да се обработят хидрофобизирано, след това камъкът да бъде запечатан с покритие, което ще го защити за следващите поне двайсет години.

Средствата за почистване фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна ще се събират с дарителски SMS и по банкова сметка.

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS KATEDRALA на номер 17777 (за абонати на TelenorVIVACOM и А1)

За абонатите на Telenor, VIVACOM и А1 цената на един SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги един SMS е 1,20 лв. с ДДС. За абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

За онлайн дарения посетете страницата на кампанията в dmsbg.com.

Може да подкрепите Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна и с паричен превод по банкова сметка в лева:

АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ХРАМ СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG63BUIN95611000681251
BIC: BUINBGSF

Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ е издигната преди повече от 140 години с доброволни дарения от родолюбиви българи от Варна и цялата страна. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението. Първият камък е положен от княз Александър I Батенберг през 1880 г., а само шест години по-късно през 1886 г. в новопостроената катедрала е отслужена първата Света литургия.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...