Начало / Uncategorized / В Грузия посрещнаха мощите на света царица Кетеван

В Грузия посрещнаха мощите на света царица Кетеван

Светите мощи на царица Кетеван бяха посрещнати в Грузия, съобщава orthodoxianewsagency.gr

Светите мощи бяха посрещнати в Грузия от Индия за първи път през 2017. С решение на министър-председателя на Индия от 9 юли т.г., частица от мощите на светицата ще остане за постоянно в Грузия. Пренасянето на мощите бе осъществено чрез преговорите с индийското правителство от страна на министър-председателя на Грузия и Грузинската патриаршия, както и чрез личното участие на Грузинския патриарх Илия II. Грузинската църква счита посрещането на светите мощи за голямо благословение. 

Житие на св. царица Кетеван

Счита се, че годината на рождение на светата царица Кетеван е 1565 г. Св. Кетеван произхождала от кралството семейство Багратиони. Била съпруга на цар Давид, наследник на кахетския цар Александър II (1577-1605); след кончината на своя съпруг, тя се посветила на строежа на храмове, манастири и болници. През 1614 г. тя предотвратява персийско нашествие в страна си, като в битката загива братът на нейния съпруг Константин, който преди това бил приел исляма и убил своя баща Александър II и брат си Георги. 

След тази битка персийският шах Абас I взел сина на св. Кетеван за заложник, но след като той останал непоколебим в християнската си вяра, бил освободен. След това владетелят продължил да заплашва Грузия. Желаеки да предотврати повторна война Кетеван отишла при шах Абас I с богати дарове. Тя обаче била хвърлена в затвора, където била в продължение на десет години. Абас I й обещал да я направи царица на Персия, но ако приеме неговата вяра. Нито изтезанията, нито увещанията можели да разклатят нейната твърдост във вярата. На 13 септември 1624 г., след като била жестоко мъчена св. Кетеван била изгорена. 

Останките от тялото на светата мъченица били взети от португалски мисионери, които ги крили при себе си в продължение на три години, а след това били отнесени до индийския град Гоа-Веля, където били положени в католическия манастир „Св. Августин“. Частици от мощите били дадени на сина на св. Кетеван цар Таймураз I, впоследствие били отнесени в Рим. По същото време Грузинската православна църква причислила в лика на светиите св. Кетеван, като я определила за великомъченица. Нейният празник е на 13 септември.

През 2013 г. бил извършен ДНК анализ на мощите. Данните показали хронологично съвпадение, както и това, че частиците принадлежат на човек с грузински произход. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...