Начало / Uncategorized / Св. Килиан, епископ на Вюрцбург

Св. Килиан, епископ на Вюрцбург

На 8 юли Православната църква чества паметта на св. Килиан, епископ на Вюрцбург. 

Според житието на светеца той е роден в благородническо семейство около 640 г. в Ирландия. Според някои от достигналите до нас сведения св. Килиан е бил монах в манастира Йона (Айона). Образованието си получава в Роскарбери, град в графство Корк, Ирландия. 

През 686 г. св. Килиан, заедно с единадесет свои спътници, пътува през Галия за Рим, за да получи благословение за своята мисионерска дейност. В Рим той се среща с папа Конон (управлявал само една година). От Рим св. Килиан заедно с двама свои спътници отива в Вюрбург (град в северна Бавария). Градът се превръща основен за основен за дейостта на св. Килиан. Там той основава и манастир. Благодарение на своята проповед той обърнал към християнството и местния херцог Гозберт. 

Св. Килиан отстоявал изповядването на правата вяра и спазването на определените от Църквата канони. Той изобличил херцога, че нарушава свещените канони, женейки се за братовата си жена на име Гейлана. Жената, която не била станала християнка, толкова се ядосала на светеца, че в отъствието на съпруга си изпратила войници и обезглавили в центъра на града св. Килиан и неговите спътници Колман и Тотнан, които проповядвали по същото време. 

Впоследствие на мястото на мъченическата кончина на св. Килиан била построена катедрала. Мощите на св. Килиан, св. Колман и св. Тотнан се позят и до днес в Вюрцбург. 

Автор: Ангел Карадаков

Източници: pravoslavie.rucrkvenikalendar.com,  stkiliansheritagecentre.iebritannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...