Начало / Uncategorized / Старинната църква „Св. Георги“ е сред забележителностите на Лютиброд

Старинната църква „Св. Георги“ е сред забележителностите на Лютиброд

Построяването на църквата „Свети Георги” край село Лютиброд се отнася към периода ХV – ХVI век. Претърпяла е доста частични разрушения и поправки. През 1927 г. е обявена за народна старина, а през 1965 г.- за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. 

Църквата е с правоъгълен план (11,30 х 9,15 м.), с три полукръгли апсиди, без притвор. Вътрешността на църквата е била разчленена на три, с две двойки четвъртити стълбове и прехвърлени над тях арки. Трите кораба са били засводени и поставени под общ двускатен покрив, като средният бил с полуцилиндричен свод, а страничните с четвъртцилиндрични. 

Църквата в Лютиброд, която е по план кръстокуполна сграда, е оформена като базилика, която много наподобава на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Несебър, както и на други църкви от тази епоха, представляващи едно географско звено между източните и западните паметници от този вид. 

Градежът на черквата е изцяло от камък споен с хоросан, като сводовете и апсидите ѝ са построени с бигор. Вътре църквата е била богато изписана, като днес личат само отделни фрагменти в два пласта, горният е датиран от XIV в. 

Небрежния градеж на църквата (неуспоредно оразмеряване на корабите и на правоъгълника на наоса), говори че паметникът е бил изграден набързо, в един неспокоен политически момент, което неминуемо се е отразило на неговия план и архитектура. 

Във вътрешността на църквата са открити 5 средновековни гроба с накити. Предполага се, че гробовете са на ктитори, близки до феодалния владетел на Средновековната крепост Коритен град, от която е част и тази каменна църква.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...