Начало / Uncategorized / В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ започна първата смяна на православния летен лагер за деца

В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ започна първата смяна на православния летен лагер за деца

В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ започна първата смяна на православният летен лагер за деца, организиран от Видинска света митрополия, съобщават от канцеларията на епархията, цитирани от БТА.

Православните летни лагери са традиция от години и те се организират с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, съобщават от Видинска митрополия.

В Лопушанския манастир децата по време на лагера учат за религията, докато пеят и играят. През това лято православният лагер ще има три смени, по десет дни, като групите от по 20 деца са отделно за момичета и за момчета.

Първата смяна събра момичета от Видинско и Монтанско. За тазгодишното мото на лагера са избрани думите на Господа към неговите ученици:

„Аз съм пътят и истината, и животът“ /Йоан.14:6./, разказва богословът Елена Велкова, която е и ръководител на лагера.

В дневния ред на всяка смяна са включени беседи от монахини и богослови, на които на децата се разкриват истините за православната вяра по достъпен за тях начин. Децата участват в ежедневното богослужение, изучават църковни молитви и песнопения. Програмата е разнообразна и включва ръчен труд, свързан с темата на лагерната смяна и провежданите беседи. Разходките из природата в околността, спортните игри и занимания, за които манастирът предлага чудесни условия, спомагат лагерния ден да се прекара пълноценно.

Предвидени са и еднодневни екскурзии до Клисурския и Чипровския манастири, както и посещение на крепостта „Калето“ край Монтана и други забележителности в града, допълва богословът Елена Велкова.

Източник: novini.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...