Начало / Uncategorized / Обследват състоянието на най-стария действащ храм по Южното Черноморие

Обследват състоянието на най-стария действащ храм по Южното Черноморие

Разкопките край храм „Свето Преображение Господне“ в Поморие ще включват и обследване на църквата, съобщава БНР. Дейностите около най-стария действащ храм по Южното Черноморие вече започнаха.

Разкопките са изключително важни за Поморие, подчерта кметът Иван Алексиев:

„Самият храм е най-старият действащ православен храм по Южното Черноморие и най-старата постройка в града ни. Градежът е завършен през 1765 г. Дори и по времето на комунизма, поморийци са направили петиция и лично Людмила Живкова е разрешила храмът да продължи да действа“, разказа той.

Когато започнахме през миналата година да почистваме района, открихме и археологически находки, поясни Алексиев:

„Тогава работниците се натъкнаха на два строителни архитектурни елемента. Много близко до самия храм. Това са един мраморен капител и мраморна база от колона. Веднага сезирахме Министерството на културата. Оттам се сформира комисия и комисията потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква“, коментира Алексиев.

След това ще се изготви обследване и на самата постройка, а готовите проекти ще бъдат дарени на църковното настоятелство, добави кметът. Заедно с тях ще търсим възможности за финансиране, поясни той. Няма нужда от аварийно укрепване на храма, има пукнатини по него, но те са от преди 5 години, коментира още Иван Алексиев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...