Начало / Uncategorized / Обследват състоянието на най-стария действащ храм по Южното Черноморие

Обследват състоянието на най-стария действащ храм по Южното Черноморие

Разкопките край храм „Свето Преображение Господне“ в Поморие ще включват и обследване на църквата, съобщава БНР. Дейностите около най-стария действащ храм по Южното Черноморие вече започнаха.

Разкопките са изключително важни за Поморие, подчерта кметът Иван Алексиев:

„Самият храм е най-старият действащ православен храм по Южното Черноморие и най-старата постройка в града ни. Градежът е завършен през 1765 г. Дори и по времето на комунизма, поморийци са направили петиция и лично Людмила Живкова е разрешила храмът да продължи да действа“, разказа той.

Когато започнахме през миналата година да почистваме района, открихме и археологически находки, поясни Алексиев:

„Тогава работниците се натъкнаха на два строителни архитектурни елемента. Много близко до самия храм. Това са един мраморен капител и мраморна база от колона. Веднага сезирахме Министерството на културата. Оттам се сформира комисия и комисията потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква“, коментира Алексиев.

След това ще се изготви обследване и на самата постройка, а готовите проекти ще бъдат дарени на църковното настоятелство, добави кметът. Заедно с тях ще търсим възможности за финансиране, поясни той. Няма нужда от аварийно укрепване на храма, има пукнатини по него, но те са от преди 5 години, коментира още Иван Алексиев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – ...