Начало / Uncategorized / Meлнишкият епископ Герасим връчи дипломите на семинаристите и курсистите от випуск 2021 г.

Meлнишкият епископ Герасим връчи дипломите на семинаристите и курсистите от випуск 2021 г.

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на св. Синод, връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти  от випуск 2016-2021 г.

Тази учебна година завършват 9 ученици от редовния петгодишен курс на обучение, с класен ръководител г-н Любомир Игнатов и 13 курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Валентин Насковски.

За празника епископ Герасим възглави божествената св. Литургия в съслужение с ректора архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски, протойерей Иван Иванов и дякон Слави Спасов. 

Тържествено слово-поздрав от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Ректора, преподавателите и възпитателите бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим. 

В поздравителното си слово ректорът  на Семинарията архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за грижата към учениците и на епископ Герасим за отделеното време.

На завършващия випуск архимандрит Пахомий каза, че след години семинаристите ще си спомнят за прекараното време в Семинарията и ще оценят всичко, което са получили от своите преподаватели и ръководство.  Той подчерта, че едно от най-важните неща  е  да запазят благоговейното си отношение към Бога, Църквата и служението. Когато са на певницата, в олтара или един ден, когато станат свещеници, семинаристите не трябва да забравят, че Господ ги е призвал на служение и към това служение трябва да се пристъпва със Страх Божий, внимание и отговорност.  

Слово за празника на светите първовърховни Петър и Павел произнесе Димитър Дидов ученик от 12 кл.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...