Начало / Uncategorized / Meлнишкият епископ Герасим връчи дипломите на семинаристите и курсистите от випуск 2021 г.

Meлнишкият епископ Герасим връчи дипломите на семинаристите и курсистите от випуск 2021 г.

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на св. Синод, връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти  от випуск 2016-2021 г.

Тази учебна година завършват 9 ученици от редовния петгодишен курс на обучение, с класен ръководител г-н Любомир Игнатов и 13 курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Валентин Насковски.

За празника епископ Герасим възглави божествената св. Литургия в съслужение с ректора архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски, протойерей Иван Иванов и дякон Слави Спасов. 

Тържествено слово-поздрав от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Ректора, преподавателите и възпитателите бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим. 

В поздравителното си слово ректорът  на Семинарията архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за грижата към учениците и на епископ Герасим за отделеното време.

На завършващия випуск архимандрит Пахомий каза, че след години семинаристите ще си спомнят за прекараното време в Семинарията и ще оценят всичко, което са получили от своите преподаватели и ръководство.  Той подчерта, че едно от най-важните неща  е  да запазят благоговейното си отношение към Бога, Църквата и служението. Когато са на певницата, в олтара или един ден, когато станат свещеници, семинаристите не трябва да забравят, че Господ ги е призвал на служение и към това служение трябва да се пристъпва със Страх Божий, внимание и отговорност.  

Слово за празника на светите първовърховни Петър и Павел произнесе Димитър Дидов ученик от 12 кл.

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Руперт, епископ на Залцбург

На 27 март Православната църква чества празника на св. Руперт, епископ на Залцбург.  Житието на светеца ...