Начало / Uncategorized / Свети Йоан Кръстител

Свети Йоан Кръстител

Преди Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа, един праведен мъж – свети Йоан се появил сред хората и им говорел за скорошното идване на Господа. Родителите на свети Йоан били свещеникът Захарий и Елисавета. Те дълги години нямали деца и всеки ден отправяли молитви към Бога.

По чудесен начин ангел им известил за раждането на техния син, посочил името му – Йоан и разкрил бъдещото му велико дело. Свети Йоан е известен с името свети Йоан Пророк, защото предрекъл, че ще се яви сред хората нашия Господ Иисус Христос. Пророците са хора, на които Бог разкрива истини, за да просвещават народа с тях. Свети Йоан Пророк е последният от пророците, които предсказвали явяването на Господ като човек на земята. Свети Йоан живеел в пустинята край река Йордан.

Той носел дреха от камилска вълна, хранел се с оскъдна храна. По сърце той бил чист като ангел. Сам Господ казал, че свети Йоан Кръстител е най-праведният сред родените на земята свети мъже. Затова често на иконите го изобразяват с ангелски крила. Той призовавал хората да заживеят праведно и да бъдат достойни да посрещнат Господа. Тъй като свети Йоан се появил преди явяването на Господа и подготвил народа за посрещането Му, наречен е още свети Йоан Предтеча. За нас най-познат е с името свети Йоан Кръстител, защото кръщавал хората във водите на река Йордан.

За Цветелина Гертинова

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...