Начало / Uncategorized / Св. мъченик Албан Британски – първият християнски мъченик в Англия

Св. мъченик Албан Британски – първият християнски мъченик в Англия

На 22 юни Православната църква чества паметта на първия християнски мъченик в Британия – св. Албан. 

Св. Албан, първомъченик Британски, както е наречен той в своето житие, бил римски гражданин, който живял във Веруламиум (днес носещ името Сейнт Аблан), на няколко километра семерозападно от Лондон. За неговата професия и семейство почти нищо не се знае, но някои източници твърдят, че бил войник. 

От запазените до нас данни се знае, че в града на светеца била издадена заповед за залавянето на цялото християнско духовенство. Един от духовниците, на имен Амфибал, се скрил в дома на Албан. Албан бил впечатлен от постоянната молитва и духовни подвизи на свещеника и започнал да разпитва Амфибал за неговата вяра. В резултат на това бъдещият мъченик повярвал в Христос и поискал да се кръсти. 

Амфибал обаче бил принуден да продължи своето бягство и за да не бъде открит Албан му предложил той да се облече с неговите свещенически дрехи, а Амфибал да избяга. Войниците като чули, че в къщата на Албан се крие свещеник, дошли да я претърсят. Виждайки Албан, облечен в дрехите на свещеника, го арестували и отвели при местния съдия. 

Съдията искал от св. Албан да принесе жертва на идолите, но светецът отказал да стори това. След като съдията разбрал, че Албан и свещеника разменили дрехите си, се разгневил и заплашил светеца със смърт ако той не се отвърне от християнската вяра и не приеме отново езичеството, както и да разкрие къде се е скрил свещеника Амфибал. 

Св. Албан отговорил: „Аз също съм християнин и се покланям на истинския Бог“. 

След като светецът бил бит и измъчван, съдията го заплашил с мъченическа смърт. Светецът се зарадвал и пославил Бога. Съдията заповядал да отведат св. Албан до хълма Холмхърст, където да бъде обезглавен. Щом стигнали до местната река Вер, те видяли, че мостът е препълнен с хора, дошли да станат свидетели на мъченическата смърт на светеца. Тъй като не можели да продължат през моста, заради множеството хора, св. Албан се помолил, направил кръстния знак над реката и водите се разделили на две, така че войниците и светецът успяли да преминат от другата страна на брега на реката. 

Палачът бил толкова изумен от чудото, че хръвлил меча си и отказал да обезглави светеца. Заради това палачът също бил арестуван и бил намерен друг мъж, който да обезглави и двамата. 

Едно благочестиво предание прибавя към историята за мъчението на светеца и следната случка: Докато се изкачвал към хълма, където трябвало да бъде обеглавен, светецът ожаднял и поискал вода. Малък извор бликнал близо до върха на хълма и той успял да пие от него. Поклонници идвали и пиели от извора на св. Албан и се излекували. Този извор сега вече е пресъхнал. 

Датата на мъченическата смърт на св. Албан не се знае със сигурност, но се смята, че това се е случило през време на упарвлението на император Деций (около 251 г.) или на император Валериан (около 257 г.). Намерен ръкопис в Торино предполага, че светецът е убит през 209 г., при император Септимий Север. Според достигналите до наши дни данни свещеник Амфибал бил също хванат и убит, на няколко километра от родното селище на св. Албан. 

След като гонението срещу християните било спряло на мястото на мъченическата кончина на св. Албан била построена катедрала, а мощите на светеца, на свещеник Амфибал, както и на убития палач (чието име не е запазено) били положени вътре. Св. Беда Достопочтени съобщава, че на гроба на св. Албан често се случвали чудеса. С нахлуването на датчаните в Англия през 860 г., мощите на светеца са преместени, но по-късно върнати отново в катедралата. 

Превод: Ангел Карадаков

Източник: oca.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...