Начало / Uncategorized / Св. мъченик Албан Британски – първият християнски мъченик в Англия

Св. мъченик Албан Британски – първият християнски мъченик в Англия

На 22 юни Православната църква чества паметта на първия християнски мъченик в Британия – св. Албан. 

Св. Албан, първомъченик Британски, както е наречен той в своето житие, бил римски гражданин, който живял във Веруламиум (днес носещ името Сейнт Аблан), на няколко километра семерозападно от Лондон. За неговата професия и семейство почти нищо не се знае, но някои източници твърдят, че бил войник. 

От запазените до нас данни се знае, че в града на светеца била издадена заповед за залавянето на цялото християнско духовенство. Един от духовниците, на имен Амфибал, се скрил в дома на Албан. Албан бил впечатлен от постоянната молитва и духовни подвизи на свещеника и започнал да разпитва Амфибал за неговата вяра. В резултат на това бъдещият мъченик повярвал в Христос и поискал да се кръсти. 

Амфибал обаче бил принуден да продължи своето бягство и за да не бъде открит Албан му предложил той да се облече с неговите свещенически дрехи, а Амфибал да избяга. Войниците като чули, че в къщата на Албан се крие свещеник, дошли да я претърсят. Виждайки Албан, облечен в дрехите на свещеника, го арестували и отвели при местния съдия. 

Съдията искал от св. Албан да принесе жертва на идолите, но светецът отказал да стори това. След като съдията разбрал, че Албан и свещеника разменили дрехите си, се разгневил и заплашил светеца със смърт ако той не се отвърне от християнската вяра и не приеме отново езичеството, както и да разкрие къде се е скрил свещеника Амфибал. 

Св. Албан отговорил: „Аз също съм християнин и се покланям на истинския Бог“. 

След като светецът бил бит и измъчван, съдията го заплашил с мъченическа смърт. Светецът се зарадвал и пославил Бога. Съдията заповядал да отведат св. Албан до хълма Холмхърст, където да бъде обезглавен. Щом стигнали до местната река Вер, те видяли, че мостът е препълнен с хора, дошли да станат свидетели на мъченическата смърт на светеца. Тъй като не можели да продължат през моста, заради множеството хора, св. Албан се помолил, направил кръстния знак над реката и водите се разделили на две, така че войниците и светецът успяли да преминат от другата страна на брега на реката. 

Палачът бил толкова изумен от чудото, че хръвлил меча си и отказал да обезглави светеца. Заради това палачът също бил арестуван и бил намерен друг мъж, който да обезглави и двамата. 

Едно благочестиво предание прибавя към историята за мъчението на светеца и следната случка: Докато се изкачвал към хълма, където трябвало да бъде обеглавен, светецът ожаднял и поискал вода. Малък извор бликнал близо до върха на хълма и той успял да пие от него. Поклонници идвали и пиели от извора на св. Албан и се излекували. Този извор сега вече е пресъхнал. 

Датата на мъченическата смърт на св. Албан не се знае със сигурност, но се смята, че това се е случило през време на упарвлението на император Деций (около 251 г.) или на император Валериан (около 257 г.). Намерен ръкопис в Торино предполага, че светецът е убит през 209 г., при император Септимий Север. Според достигналите до наши дни данни свещеник Амфибал бил също хванат и убит, на няколко километра от родното селище на св. Албан. 

След като гонението срещу християните било спряло на мястото на мъченическата кончина на св. Албан била построена катедрала, а мощите на светеца, на свещеник Амфибал, както и на убития палач (чието име не е запазено) били положени вътре. Св. Беда Достопочтени съобщава, че на гроба на св. Албан често се случвали чудеса. С нахлуването на датчаните в Англия през 860 г., мощите на светеца са преместени, но по-късно върнати отново в катедралата. 

Превод: Ангел Карадаков

Източник: oca.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...