Начало / Uncategorized / От печат излезе научният сборник „150 години Българска екзархия“

От печат излезе научният сборник „150 години Българска екзархия“

От печат излезе научният сборник „150 години Българска екзархия“. Сборникът е резултат от работа по проект „150 години от основаването на Българската екзархия (извори и изследвания)“ по Фонд „Научни изследвания“ за 2020 г. 

Научният юбилеен сборник е съставен от нови изследвания и неиздавани извори. Темите, включени в настоящото издание, са подчинени на общата тема за Българската екзархия. Три текста са посветени на институцията, други три на отделни личности, допринесли за създаването, организирането и утвърждаването на Екзархията. Авторите, както утвърдени, така и по-млади, са свързани с общата си почит към създателите на Българската екзархия и от истинска привързаност и научен интерес към църковно-народното дело. 

„Синовна благодарност на всички, които през последните 150 години стояха крепко на поста си в защита на принципите и завоеванията на самостойната Българска църква през вековете! Благодарим и на всички, които положиха усилия през тази година (2020 г. бел. ред.) да бъде отбелязан по подобаващ начин юбилеят“, казва в своя предговор доц. д-р Павел Павлов. 

Съдържание на научният сборник

Павел Павлов – Йерархия на Екзархията (Екзарх Антим и Българската църква)

Вера Бонева – Иларион епископ Макариополски и митрополит Търновски (Памет и забрава)

Иконом Стефан (Стойчо) Стайков – Правосалвна или народностна Екзархия (религиозно-нравствени аспекти)

Иван Йовчев – Историческо формиране и развитие на Българската екзархия в Македония

Венцислав Каравълчев – Св. Теофан Затворник и св. Инокентий (Борисов) – двама радетели за успеха на българското църковно дело

Илко Димитров – Гавриил Кръстеви и учредяването на Българската екзархия

Йордан Желев – Българската екзархия – фактор за утвърждаването на гражданската (само)организация на българското доосвобожденско общество. Документи: 1872-1877 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...