Начало / Uncategorized / Новият храм в село Евренозово ще бъде осветен в края на юни

Новият храм в село Евренозово ще бъде осветен в края на юни

Село Евренозово има вече свой църковен храм. Той е построен с помощта на дарители. Така във всяко от 12-те села в Странджа вече има църква, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

„С даренията на хора от селото и на други добри хора бяха събрани необходимите средства, за построяването на ново на църковния храм. Радостта наистина е голяма и предполагам, че на 26 юни ще бъде едни прекрасен празник за цяла Странджа, защото в тези трудни времена, човек да отдели средства за строеж на църква е много показателно за това колко добро сърце трябва да носиш!“  

В това село е имало храм, който е бил построен през 1929 г.. След обезлюдяването на населеното място, храмът започва да се руши. През 1956 г. Община Малко Търново предписва да бъде съборен, взривяването му става през април 1976 г. във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне Тодор Живков, разказва историята Илиян Янчев:

„Местните хора помнят, че първият път, когато са сложили тротила църквата не е паднала и я взривявали втори път. Лесно се разрушава, но трудно се гради и не е лесно да се направи църковния дом! След толкова години, ето че отново ще отекне камбанен звън в село Евренозово“.

Усилията за построяването на храма са започнали през 2006 година със създаването на Инициативен комитет от 20 души за събиране на средства, подготовка и започване на строеж. През годините са правени опити за реализиране на идеята. През 2014 г. е направена първа копка и полагане на камък за строеж на църквата с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий. Строителните дейности са започнали през 2015 г. и 6 години по-късно храмът вече е завършен.

Църквата носи името „Света Троица“ и ще бъде осветена от Агатополския епископ Йеротей на 26 юни, след което ще бъде раздаден корбан за всички жители и гости на село Евренозово.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Спасяването на българските евреи – тема в мартенския брой на списание „Светодавец“

Безчовечната жестокост може да бъде видяна истински, гротескно истински, в единствения мемоар, написан от Аушвиц.  ...