Начало / Uncategorized / Рилският манастир и старият Несебър – сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

Рилският манастир и старият Несебър – сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник – Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история.

Във втория брой на викторината от радиото попитаха кои обекти (от 5 изброени) са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Обобщените резултати от нея на десетте езикови версии на Радио България показват, че най-разпознаваеми са Рилският манастир и старият град Несебър. Това са и две от най-популярните дестинации за културен туризъм у нас.

Боянската църква, която също е обект на ЮНЕСКО, се нарежда на трето място по разпознаваемост сред интернет аудиторията ни.

Най-малко гласове, и съвсем основателно, са получили Перперикон и Хераклея Синтика. Те не са част от Списъка на ЮНЕСКО, но – най-вероятно заради популярността си, придобита в последните години, са приобщени от някои участници в анкетата към него. 

Съставил: Красимир Мартинов

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...