Начало / Uncategorized / Румънската патриаршия започна кампания по кръводаряване

Румънската патриаршия започна кампания по кръводаряване

Румънската православна църква започна кръводарителска кампания с мотото „Дари кръв, спаси живот“, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Кампанията започна в понеделник, 14 юни, като целта е да бъдат събрани необходимите количества, които са неолходими за помощ и лечение на стотици румънци. В даряването на кръв от името на Румънската църква присъства архим. Киприан Грантинару, който е координатор на доброволците при Катедралата на Румънската църква. 

Според ръководителя на Центъра по кръводаряване Мария Ранети, повече от 50 дарители са участвали в даряването на кръв. „Благодарим на всички участници в днешната акция и ги наким да даряват редовно кръв. Кръвта е единственото лекарство, което не се предлага в аптеките, но може да се дари безплатно“, каза Мария Ранети. 

Кампанията на Румънската църква по кръводаряване започна през 2013 г. с благословението на Румънския патриарх Даниил. До момента са се включили над 35 000 доброволци, а събраните литри кръв са 20 000. Инициативата на църквата е и по повод на това, че по-малко от 2% от румънците даряват кръв, в сравнение средната стойност за Европа е 10% от населението. 

Прочетете също:

В борбата с коронавируса: Румънската патриаршия насърчава кръводаряването

50 духовници и вярващи в Румъния дариха кръв

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...