Начало / Uncategorized / Румънската патриаршия започна кампания по кръводаряване

Румънската патриаршия започна кампания по кръводаряване

Румънската православна църква започна кръводарителска кампания с мотото „Дари кръв, спаси живот“, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Кампанията започна в понеделник, 14 юни, като целта е да бъдат събрани необходимите количества, които са неолходими за помощ и лечение на стотици румънци. В даряването на кръв от името на Румънската църква присъства архим. Киприан Грантинару, който е координатор на доброволците при Катедралата на Румънската църква. 

Според ръководителя на Центъра по кръводаряване Мария Ранети, повече от 50 дарители са участвали в даряването на кръв. „Благодарим на всички участници в днешната акция и ги наким да даряват редовно кръв. Кръвта е единственото лекарство, което не се предлага в аптеките, но може да се дари безплатно“, каза Мария Ранети. 

Кампанията на Румънската църква по кръводаряване започна през 2013 г. с благословението на Румънския патриарх Даниил. До момента са се включили над 35 000 доброволци, а събраните литри кръв са 20 000. Инициативата на църквата е и по повод на това, че по-малко от 2% от румънците даряват кръв, в сравнение средната стойност за Европа е 10% от населението. 

Прочетете също:

В борбата с коронавируса: Румънската патриаршия насърчава кръводаряването

50 духовници и вярващи в Румъния дариха кръв

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...