Начало / Uncategorized / Днес се чества паметта на св. Йосиф, епископ на Солун и брат по плът на св. Теодор Студит

Днес се чества паметта на св. Йосиф, епископ на Солун и брат по плът на св. Теодор Студит

На 14 юни Православната църква чества паметта на св. Йосиф, епископ на град Солун и брат по плът на св. Теодор Студит. 

Св. Йосиф заедно с брат си св. Теодор Студит (паметта му се чества на 11 ноември) водили подвижнически живот под духовното ръководство на св. Платон (паметта му се чества на 5 април) в манастира Сакудион, Витиния. 

Заради неговия голям подвижнически живот св. Йосиф бил избран единодушно за епископ на град Солун. Той и брат му се противопоставили на незаконния брак на император Константин VI (780-797), за което св. Йосиф бил измъчван, а след това заточен на обезлюден остров. Император Михаил I Рангабе (811-813) освободил св. Йосиф от затвора. 

През време на управлението на император Лъв V Арменец (813-820) светият архиерей и неговия брат св. Теодор пострадали заради почитането на светите икони. Въпреки че подложили на мъчения св. Йосиф, той останал непоколебим в изповядването на своята вяра, а когато отказал да последва иконоборческата ерес, бил изпратен в затвор. 

При следващия император Михаил II (820-829) св. Йосиф бил освободен, заедно с други монаси, пострадали от иконоборците. Последните години от своя живот светецът прекарал в манастира Студион, където и се преставя пред Бога през 830 г. 

Св. Йосиф е известен химнограф. Той пише богослужебни текстове за Страстната седмица, стири за Великия пост, канон за Неделя на Блудния син и други. Той написва и няколко проповеди за празнични дни, от които най-известна е проповедта му за въздвижението на св. Кръст Господен. 

Източник на житието: oca.org

Икона: thesaurus.home.blog

Превод: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Започнаха изграждането на нов храм в кюстендилското с.Четирци

С първа копка и полагане на основен камък, както е по канона,  започна изграждането на ...