Начало / Uncategorized / Деца от ДГ „Надежда“ Елхово се поклониха пред св. Ефрем Нови

Деца от ДГ „Надежда“ Елхово се поклониха пред св. Ефрем Нови

Група „Щурче“ от Детска градина „Надежда“ Елхово, посети местния храм „Св. Димитър Мироточиви“ и се поклониха на иконата с чудотворните мощи на св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови, която през днешния ден,с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий,  бе изложена за поклонение в града.

Групата на госпожа Кина Димова, получи ценни съвети от предстоятеля на църквата отец Николай Клюнков за паленето на църковната свещ, молитвата, както и за кръстния знак и прекръстването. Свещеникът, заедно с автора на книгите и филма за св. Ефрем, Ангел Бончев, разказаха на малчуганите житието на св. Ефрем Нови, след което децата едно по едно се поклониха и целунаха светия образ на Ефрем и получиха като подарък от Ангел Бончев детската книга за св. Ефрем Нови „Светецът светкавица“. Любопитни да научат за живота на светията, децата задаваха различни въпроси, на които получиха отговор за вярата, добротата, любовта към ближния и за Православието.

„Събитие от подобна величина – посещение на свети мощи в нашия град не се е случвало и това освен за децата е събитие, дори и за хора на моята възраст, над 60-годишни. В този смисъл искахме да научим и да предадем на нашите наследници, на бъдещето на Елхово, как да почитат светиите и светите мощи, защото уважението към Бога и към ближния се възпитава от крехка възраст. Свети Ефрем е удивителен, аз се запознах с житието му от книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и съм меко казано впечатлена от неговия живот и този чутовен мъченически подвиг увесен на дърво“, каза госпожа Димова.

Отец Николай подари на децата и по една иконка, както и лакомства. Щастливи, те си направиха и снимки за спомен.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...