Начало / Uncategorized / Изпълват се 380 години от пренасяне на мощите на св. Петка Търновска в Яш, Румъния

Изпълват се 380 години от пренасяне на мощите на св. Петка Търновска в Яш, Румъния

На 13 юни сеизпълват 380 години от пренасяне на светите мощи на св. Петка Търновска в румънския град Яш. Мощите на светицата са пренесени в северния румънския град на 13 юни 1641 г., съобщава румънският църковен сайт basilica.ro.

По този повод Румънският патриарх Даниил отправи свое послание, в което казва, че „св. Параскева е най-известната от всички светии, чиито мощи се намират на територията на Румъния“. „Стотици енорийски църкви в Румъния и румънската диаспора са посветени на нея, за да ги защитава, а в Северна Гърция, България и Сърбия православните вярващи също я почитат с голямо благоговение“, казва още патриарх Даниил. 

Почитта на хората към св. Параскева-Петка патриархът обяснява с това, че тя постоянно откликва на молитвите на вярващите. „Св. Параскева помага с молитвите си на млади и стари, девици и майки, на манастири и семейства, болни и бедни… Нейната чудотворна сила идва от светостта и добротата й, от любовта й към Бога и хората“, казва още предстоятелят на Румънската църква. 

Катедралата в Яш е осветена на 23 април 1887 г. в присъствието на крал Карол I и кралица Елизабет, които дарили големи суми за построяването й. През 1889 г. мощите на Света Петка-Параскева били дарени на близкия манастир „Св. Три Светители“, а след това положени и в катедралата. Мощите на светицата са разположени от дясната страна на храма. Всяка година в града се стичат над милион поклонници, които пристъпват в молитва към мощите на св. Петка. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...