Начало / Uncategorized / Богослужебни текстове за Възнесение Господне

Богослужебни текстове за Възнесение Господне

Празничните богослужебни текстове са изпълнени с изключително богословско съдържание по отношение на всички големи Господски, Богородични и Светийски празници. Предлагаме ви част от богослужебните текстове за днешния голям празник Възнесение Господне. 

Самогласна стихира, глас 6:

Днес на небесата горните сили гледат изкачването на нашето естество и се удивяват на чудния начин на възхождането, и в недоумение си говорят: „Кой е Този, Който идва?“ Но като видяха своя Владика, бе им заповядано да вдигнат небесните порти. Присъединяваме се към тях в непрестанно възхваляване на Тебе, който от там ще дойдеш отново по плът, като Съдия на всички и всесилен Бог.

Кондак, глас 6

Изпълнявайки промисъла Си за нас и съединявайки земното с небесното, Ти Се възнесе в слава, Христе, Боже наш, без никак да ни оставиш, но пребъдвайки неразлъчно, зовеш към тия, които Те обичат: „Аз Съм с вас и никой не може да бъде против вас!“

Икос

Като оставим на земята всичко земно и това, що е пепел като отдадем на пръстта, нека в трепет станем и насочим мисли и сърца нагоре, о смъртни човеци, да отправим взор и чувства към небесните врати; нека мислено застанем на Елеонската планина и да съзрем Изкупителя, носен на облаци. Оттам Господ Се възнесе на небесата, там и раздаде щедрите Си дарове на Своите апостоли, утешавайки ги като Отец и укрепявайки ги, настави ги като синове, и им рече: „Не се разлъчвам от вас; Аз съм с вас и никой не може да бъде против вас!“

Синаксар

В този ден, в четвъртък на шестата седмица след Пасха, празнуваме Възнасянето на Господа Бога и наш Спасител Иисус Христос. Седнал си отдясно на Отца, Слове, за да покажеш на учениците си в какво да вярват. Ти, Който си се възнесъл в слава Христе Боже, помилуй нас. Амин.

Слава, и сега, глас 2:

Ти се роди, както пожела; появи се, както Сам поиска. Ти страдаше в плътта, Боже наш; възкръсна от мъртвите, за да потъпчеш смъртта. Възнесе се в слава, Ти, който изпълваш Вселената; и ни изпрати божествения Дух, за да можем да възхваляваме и прославяме Твоята Божественост.

Източник: sluzhbi.blogspot.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...